Izraelským archeológom sa podarilo objaviť unikátny nález

NETKY.SK • 19 Júl 2019, 14:37 • 2 min
Izraelským archeológom sa podarilo objaviť unikátny nález

JERUZALEM - Ide o základy jednej z najstarších mešít sveta, ktorá bola postavená pred viac ako 1200 rokmi. Lokalita sa nachádza v Negevskej púšti neďaleko beduínskeho mesta Rahat. Podľa Izraelského pamiatkového úradu (IAA) boli jej zvyšky objavené počas stavebných prác.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú známu mešitu z toho obdobia (7.-8. stor. n.l.). Svojim vekom môže kľudne konkurovať aj mešitám v Jeruzaleme alebo saudskoarabskej Mekke. Vedci sa domnievajú, že svätostánok slúžil miestnym roľníkom. Stavba mala obdĺžnikový pôdorys a mihráb (výklenok v strede steny mešity), orientovaný smerom k Mekke, najposvätnejšiemu mestu islamu.

 

img

 

Izraelskí vedci poznamenali, že ide o jednu z prvých mešít postavených na území Izraela v období, keď sem prenikol islam. Arabi totiž  roku 636 dobyli túto provinciu, ktorá spadala pod Byzantskú ríšu. 

 

 

Lokalita sa nachádza neďaleko zvyškov osídlenia z doby rímskej - rybárska osada Betsaida, ktorá bola domovom apoštolov Petra a Ondreja. Kresťania uznávajú svätého Petra, pôvodne rybára, ako jedného z prvých nasledovateľov Ježiša Krista. V katolíckej cirkvi je dokonca považovaný za prvého pápeža. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona