Izraelský prezident Rivlin podľa očakávania poverí Netanjahua zostavením novej vlády

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 09:18 • 2 min
Izraelský prezident Rivlin podľa očakávania poverí Netanjahua zostavením novej vlády

TEL AVIV - Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes podľa očakávania oficiálne poverí Benjamina Netanjahua zostavením novej vlády po tom, čo ho na post premiéra odporučilo 67 poslancov 120-členného parlamentu, informoval denník Haarec.

slovakia

left justify in out

Ústredná volebná komisia predloží Rivlinovi oficiálne výsledky parlamentných volieb v popoludňajších hodinách. Netanjahu by si mal prevziať poverenie od prezidenta večer.

 

Netanjahuova stredopravá strana Likud získala v minulotýždňových parlamentných voľbách v Knesete 30 mandátov a stala sa najväčšou parlamentnou stranou.

 

Ultrapravicová strana Jisrael bejtenu (Izrael náš domov) a centristická strana Kulanu v pondelok oznámili, že podporujú Netanjahua. Proosadnícka strana Židovský domov (ha-Bajit ha-Jehudi) a ultraortodoxné strany Šas a Zjednotený judaizmus Tóry mu vyjadrili svoju podporu už počas víkendu. Uvedené strany pravdepodobne vytvoria koaličnú vládu.

 

Podporiť Netanjahua odmietli iba stredoľavá koalícia Jicchaka Herzoga a Cipi Livniovej Sionistický tábor, Spojená kandidátka (arabských politických strán), centristická strana Ješ atid a umiernená ľavicová liberálna strana Merec - ktorí spoločne majú menšinu 53 poslancov. Informovala vo vyhlásení prezidentská kancelária.

 

K parlamentným voľbám sa vyjadril aj izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi, podľa ktorého v nich bola relatívne vysoká účasť voličov.

 

"So 72,3-percentnou účasťou - teda dvoch tretín oprávnených voličov a viac ako štyroch miliónov obyvateľov - tak predstavujú skutočný demokratický proces, v ktorom si občania zvolili nové zloženie parlamentu," povedal veľvyslanec pre TASR.

 

"Strana súčasného premiéra Benjamina Netanjahua posilnila svoju silu v parlamente a v najbližších týždňoch bude pracovať na zostavení novej koalície. Okrem iného je tiež potrebné spomenúť aktívnu účasť arabskej časti populácie. Výsledkom volieb došlo v parlamente k zvýšeniu zastúpenia koalície arabských strán, ktoré budú mať v Knesete viac ako desaťpercentné zastúpenie," dodal Ben-Zvi.

 

Po oficiálnom poverení bude mať Netanjahu 28 dní na vytvorenie koalície. Prezidenta môže požiadať o 14-dňové predĺženie tejto lehoty. Podľa ľudí z jeho blízkeho okolia však chce zverejniť novú vládu ešte pred Dňom nezávislosti Izraela, ktorý pripadá na 23. apríla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies