Izraelský generál: Čím skôr Asad zmizne z tohto sveta, tým lepšie

NETKY.SK • 18 September 2013, 13:08 • 2 min
Izraelský generál: Čím skôr Asad zmizne z tohto sveta, tým lepšie

JERUZALEM - Sýrsky prezident Bašár Asad by mohol zostať v Sýrii ešte celé roky napriek tomu, že stratil celkovú kontrolu nad krajinou, uviedol dnes izraelský generálmajor Jair Golan, jeden z hlavných veliteľov izraelských jednotiek dislokovaných pozdĺž hraníc so Sýriou.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre izraelský denník Jediot achronot generál Golan uviedol, že nevidí "nijakú silu, ktorá by ho (Asada) zajtra mohla zvrhnúť - napriek tomu, že si zaslúži, aby zmizol z tohto sveta, a to čím skôr, tým lepšie".  Golanov výrok je súčasťou vyhlásení izraelských predstaviteľov k vývoju situácie v Sýrii, ktorá sa nateraz vyhla americkému vojenskému úderu ako trestu za údajné použitie chemických zbraní, keďže jej vláda súhlasila s dohodou, ktorú počas minulého víkendu v Ženeve dosiahli ministri zahraničných vecí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov. 

Podstatou dohody je premisa, že Sýria sa môže vyhnúť vojenskej intervencii zo zahraničia výmenou za súhlas s návrhom, že do konca tohto týždňa presne deklaruje zásoby chemických zbraní a do polovice roku 2014 tento arzenál zlikviduje. Na podporu realizácie dohody bude prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN.

Izraelský veľvyslanec vo Washingtone Michael Oren v utorok vyhlásil, že Izrael si vždy želal odchod Bašára Asada, a to najmä preto, aby zabránil pokračovaniu spojenectva Sýrie s Iránom a libanonským šiitským hnutím Hizballáh. Oren nespresnil, či a ako sa Izrael snažil dosiahnuť Asadov odchod.  Izrael tvrdí, že Asad stratil kontrolu nad 60 percentami územia svojej krajiny, ale vďaka vynikajúcej ruskej výzbroji si udržiava nad povstalcami prevahu.

Pred vypuknutím protivládneho povstania, ktoré časom prerástlo do občianskej vojny, mala Sýria s Izraelom síce nepriateľský, ale stabilizovaný vzťah. Keď však Sýria začala čeliť riziku vojenskej odvety za použitie chemických zbraní vládnou armádou, k čomu došlo údajne 21. augusta na predmestí Damasku, sýrske vedenie naznačilo, že terčom jeho útokov by sa mohol stať aj Izrael. 

Generál Golan však perspektívu tohto útoku bagatelizoval. Vysvetlil, že Asadova armáda prišla v bojoch s povstalcami o 15.000 mužov, vypálila už 40-50 percent arzenálu rakiet dlhého doletu a časť z jej protilietadlových batérií sa ocitla v rukách povstalcov. "Môže nám spôsobiť škody, môže nás veľmi potrápiť, ale dnes nemá nijaký vážny dôvod na útok voči Izraelskému štátu," zdôraznil Golan. 

Veľvyslanec Oren v rozhovore pre denník Jerusalem Post označil Asadovo zosadenie za vítaný krok, a to aj napriek tomu, že situácia je v rukách povstalcov napojených na teroristickú sieť al-Káida, ktorá je voči židovskému štátu oveľa nepriateľskejšia.

Generál Golan varoval pred zveličovaním hrozby, ktorú by pre Izrael mohli predstavovať sunnitskí džihádisti, predstavujúci asi desatinu povstalcov bojujúcich proti Asadovi - príslušníkovi sekty alavitov, ktorá má blízko s väčšinovo šiitskému Iránu a libanonskému šiitskému hnutiu Hizballáh. 

"Globálny džihád je zlý nepriateľ, ale nepriateľ relatívne primitívny, ktorý nepožíva podporu regionálnych mocností," zdôraznil Golan. Sýrska armáda s podporu Hizballáhu a regionálnej mocnosti, akou je Irán, je nebezpečnejším nepriateľom, tvrdí izraelský generál.

V uplynulých mesiacoch Izrael najmenej trikrát podnikol preventívne útoky na ciele v Sýrii, keďže mal podozrenie, že sa tam nachádzajú zbrane určené pre Hizballáh. Golan uviedol, že Hizballáh mal tieto zbrane získať výmenou za to, že sa jeho príslušníci pridali k sýrskym vládnym jednotkám. Dodal, že podľa Izraelu dostupných informácií Hizballáh nemal záujem o chemické zbrane, ktoré vlastní Sýria. 

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v súvislosti s prijatím dohody Kerry-Lavrov opatrne privítala najnovší vývoj v konflikte v Sýrii, uvádza agentúra Reuters. "Ak sa táto dohoda naplní a prinesie likvidáciu chemických zbraní, bude to úspech," podotkol Golan. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies