Sopka Popocatépetl sa nebezpečne prebúdza, v jej okolí uzavreli školy

NETKY.SK • 23 Máj 2023, 11:30 • 2 min
Sopka Popocatépetl sa nebezpečne prebúdza, v jej okolí uzavreli školy

MEXIKO - Vzhľadom na zvýšenú aktivitu sopky Popocatépetl uzavreli mexické úrady mnoho škôl v jej okolí. Viac ako milión žiakov sa preto v pondelok učilo online, oznámil guvernér štátu Puebla Sergio Salomón Céspedes.

slovakia

left justify in out

Činnosť sopky ležiacej 85 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Mexiko sa v poslednom týždni zintenzívnila, keď opakovane vypúšťala popol, pary a plyn. Zatiaľ nebola nariadená evakuácia, úrady i armáda sa však na takúto možnosť pripravujú. V pondelok sa oblak popola tiahol stovky kilometrov na východ, až nad Mexický záliv, uviedol Národný úrad USA pre oceánu a atmosféru (NOAA).

 

Cez víkend v dôsledku padajúceho popola dočasne uzavreli dve letiská v mexickej metropole. Civilná ochrana v nedeľu zvýšila stupeň varovania, zdôraznila však, že sopka momentálne neohrozuje obyvateľstvo a súčasná aktivita nie je ani najvyššou v tomto storočí. Viac ako 5400 metrov vysoký Popocatépetl patrí k najaktívnejším vulkánom Mexika. V oblasti do 100 kilometrov od sopky žije približne 25 miliónov ľudí, väčšina z nich v metropolitnej oblasti mesta Mexiko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies