Protesty sa konali v Košiciach i Bratislave. Polícia použila slzotvorný plyn

NETKY.SK • 2 September 2021, 06:12 • 2 min
Protesty sa konali v Košiciach i Bratislave. Polícia použila slzotvorný plyn

KOŠICE/ BRATISLAVA - Na Hlavnej ulici v Košiciach sa v stredu konali tri protesty. Jeden z nich, protivládny, organizovala strana Smer-SD, ďalší, rovnako proti súčasnej vláde, mimoparlamentná strana Republika a tretí, ktorého cieľom bolo vyjadriť nesúhlas so spomenutými dvoma protestmi, zvolala neformálna občianska skupina Otvorené Košice. Demonštranti protestovali taktiež v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Protesty v Košiciach

Počas stredajších protestných zhromaždení v Košiciach musela polícia riešiť dva incidenty. Okrem nich, boli zhromaždenia pokojné, bez zranení a narušenia verejného poriadku. "Počas zhromaždenia jedna osoba v dave narúšala pokojný priebeh. Výzvu polície, aby preukázala svoju totožnosť, neuposlúchla. Za účelom zistenia totožnosti policajti osobu v zmysle zákona o Policajnom zbore predviedli na policajné oddelenie. Po zistení totožnosti bola prepustená," uviedla hovrkyňa Mésarová.

 

imgimgimg

 

Polícia zasahovala aj v súvislosti s incidentom pri jednej z reštaurácií v centre mesta, ktorý však nesúvisel so žiadnym verejným zhromaždením. "Jednu osobu, podozrivú zo spáchania protiprávneho konania, policajti predviedli na útvar Policajného zboru. Vyšetrovanie prebieha." 

 

img

 

V oboch prípadoch boli podľa hovorkyne voči osobám použité donucovacie prostriedky, pretože kládli aktívny odpor. Počas služobného zákroku však neutrpeli žiadne zranenia. Bezpečnostné opatrenia polície v Košiciach boli o 19.00 h ukončené.

 

img

 

Protesty v Bratislave

Polícia musela použiť slzotvorný plyn voči časti demonštrantov, ktorí blokovali cesty na Hodžovom námestí v Bratislave. Niektorí demonštranti sa totiž správali k policajtom agresívne a nadávali im. Došlo aj k potýčkam medzi demonštrujúcimi a políciou. Pri jednej z nich musela polícia v sebaobrane zakročiť a použiť pelendreky či slzotvorný plyn. Niekoľko stoviek demonštrantov blokovali cesty v okolí Hodžovho námestia.

 

img

 

 

Polícia zadržala v Bratislave štyroch ľudí z davu protestujúcich. "Na komunikácii s občanmi sa aktívne podieľajú aj policajti antikonfliktného tímu," poznamenala polícia.

 

Pre blokáciu ciest v okolí Hodžovho námestia demonštrantmi bolo podľa polície neprejazdné Suché mýto a okolie Hodžovho námestia. "Vodičov vyzývame, aby sa týmto úsekom vyhli," vyzývala polícia..

 

img

 

V Bratislave sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR konali viaceré protestné zhromaždenia. Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo pred Prezidentským palácom. Neskôr sa dav presunul pred Národnú radu SR a potom späť na Hodžovo námestie i na Námestie slobody.

 

img

 

Krátko po 16.00 demonštranti zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia a s blokáciou pokračovali aj na Staromestskú ulicu smerom na Most SNP. Na tejto ulici im v ďalšom postupe zabránila polícia a dav vytlačila späť na Hodžovo námestie. Polícia voči blokácii na Hodžovom námestí zatiaľ nezakročila. Musela však použiť slzotvorný plyn aj pelendreky voči agresívnej časti demonštrantov, ktorá fyzicky i slovne napádala policajtov.

 

Prečítajte si: Ficov protest v Košiciach je pokojný. Zúčastnilo sa ho približne 6 000 ľudí

 

Časť demonštrantov blokovala okrem Hodžovho námestia v Bratislave aj Šancovú ulicu, ktorá je jednou z hlavných dopravných tepien v meste, a okolie železničnej Hlavnej stanice. 

 

img

 

Policajní ťažkoodenci začali krátko pred 19.00 postupne vytláčať protestujúci dav, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave. Na mieste bolo aj policajné vodné delo. Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. 

 

Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca. Pri večernom zásahu polícia zadržala tri osoby. "Policajti opakovane vyzývali účastníkov zhromaždenia, ktorí blokovali križovatku na Suchom mýte. Z dôvodu protiprávneho konania boli následne zo Štefánikovej ulice obmedzené na osobnej slobode tri osoby, ktoré policajti následne eskortovali na policajné oddelenie," uviedla bratislavská polícia. Jednou zo zadržaných je aj organizátorka protestov, ktoré sa konali v poslednom období na Hodžovom námestí.

 

 

Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby. Potvrdila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová. Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. "Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol." Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies