Izraelské tanky prenikli na sever Gazy; po splnení úloh sa stiahli

NETKY.SK • 26 Október 2023, 11:15 • 2 min
Izraelské tanky prenikli na sever Gazy; po splnení úloh sa stiahli

JERUZALEM - Izrael uskutočnil v noci na štvrtok "cielený vpád" tankami na sever pásma Gazy, ktorý sa zameral na ničenie teroristickej infraštruktúry. Po splnení stanovených cieľov sa tanky stiahli naspäť do Izraela, oznámila izraelská armáda (IDF), ktorú citovala agentúra AFP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"IDF v noci podnikla cielený vpád tankami do severnej oblasti pásma Gazy v rámci príprav na ďalšie fázy boja," uviedla armáda a dodala, že "vojaci po skončení aktivít oblasť opustili".

Počas nočného vpádu boli "lokalizovaní a zasiahnutí početní teroristi, teroristická infraštruktúra a zariadenia na odpaľovanie protitankových striel". Cieľom útoku bola aj "príprava bojiska" na ďalšie operácie, uviedla armáda.


Očakáva sa, že IDF sa v súčasnosti pripravuje na väčšiu pozemnú ofenzívu voči militantom z tejto palestínskej enklávy, ako to v stredu večer potvrdil aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Hovorca izraelskej armády pre AFP potvrdil, že od útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra Izrael uskutočnil už niekoľko menších vpádov do Gazy s nasadením vojakov a tankov.

Militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas 7. októbra prenikli z pásma Gazy na územie Izraela, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov späť do pásma Gazy.


Izrael odpovedal intenzívnymi leteckými údermi na túto malú palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré ovláda Hamas, zahynulo už vyše 6500 ľudí, väčšinou civilistov, pričom mnoho obetí tvoria deti.

Izraelská armáda v tejto súvislosti upozorňuje, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru do civilných objektov a využíva palestínskych civilistov ako ľudské štíty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Postoj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies