Satelitné snímky odhalili ruské praktiky v prístave

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 21:01 • 2 min
Satelitné snímky odhalili ruské praktiky v prístave

KYJEV - Rusko v súčasnosti blokuje ukrajinské prístavy. V dôsledku toho Kyjev nedokáže vyvážať obilie a na celom svete hrozí potravinová kríza.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies spred niekoľkých dní údajne zachytili dvojicu ruských lodí pri nakladaní ukradnutého obilia na Ruskom anektovanom Kryme. TASR správu prevzala v utorok z webovej stránky stanice Sky News.

 

img

 

Satelitné snímky zhotovené 19. až 22. mája zachytávajú, ako obilie zo síl nakladajú na dve lode plaviace sa pod ruskou vlajkou a kotviace v prístave v meste Sevastopoľ na anektovanom Krymskom polostrove.

 

Jednu zo zmienených lodí, ktorá by mala prevážať ukradnuté ukrajinské obilie, zachytili satelitné zábery zhotovené americkou spoločnosťou Planet Labs pri tom, ako kotví v prístave v sýrskom meste Lázikíja. Sky News v tejto súvislosti pripomína, že sýrsky prezident Bašár Asad je blízkym spojencom Ruska.

 

Prečítajte si tiež: V Mariupole našli pri odpratávaní 200 mŕtvych!

 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose obvinila Rusko z toho, že na Ukrajine úmyselne blokuje prístavy a bombarduje sklady obilia.

 

img

 

Von der Leyenová podľa agentúry AP povedala, že na Ukrajine je momentálne zablokovaných až približne 20 ton pšenice. „Okrem tohto si Rusko zhromažďuje zásoby vlastného potravinového exportu, ktoré používa ako formu vydierania – buď na zadržiavanie týchto zásielok, aby sa celosvetovo zvýšila ich cena, alebo na obchodovanie s pšenicou výmenou za politickú podporu,“ uviedla.

 

Podľa predsedníčky EK na takéto správanie najviac doplácajú krajiny s nestabilnou politickou situáciou a tiež najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Von der Leyenová v tejto súvislosti poznamenala, že v Libanone sa ceny chleba zvýšili o 70 percent. Dodala, že potravinovým zásielkam z Odesy zase neumožnili dostať sa do Somálska.

 

img

 

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko povedal v utorok pre miestnu pobočku Rádia Slobodná Európa, že ruské invázne sily ovládli tri mestá v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vrátane Svitlodarska. Správu prevzal aj portál britskej stanice Sky News.

 

Svitlodarsk sa nachádza 80 kilometrov juhozápadne od Severodonecka – kľúčového terča ruských útokov v posledných dňoch.

 

Ruskom podporovaná samozvaná Donecká ľudová republika (DĽR) predtým v utorok oznámila, že jej sily prevzali kontrolu nad Svitlodarskom a ukrajinskú vlajku na budove tamojšej mestskej radnice nahradili ruskou.

 

Možno vás zaujme: USA chcú vyslať na Ukrajinu špeciálne jednotky

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies