Izrael žiada TV stanicu France-2 o opravu reportáže spred 13 rokov

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 14:36 • 2 min
Izrael žiada TV stanicu France-2 o opravu reportáže spred 13 rokov

JERUZALEM - Izraelské úrady v nedeľu požiadali televíznu stanicu France-2, aby opravila reportáž o smrti palestínskeho chlapca zo septembra roku 2000, lebo podľa ich názoru vyvolala vlnu násilností proti židovskému štátu.

slovakia

left justify in out

Dvanásťročného Muhammada Duru a jeho otca Džamála nasnímal v pásme Gazy spravodajský štáb France-2 v situácii, keď sa pri múriku skrývali pred krížovou paľbou medzi izraelskou armádou a palestínskymi aktivistami, ktorí krátko predtým vyhlásili tzv. druhú intifádu.   
Chlapca našli bez známok života, kým jeho otec paľbu prežil so zraneniami, napísala agentúra Reuters.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vlani v septembri nariadil začať vyšetrovanie tejto tragédie, ktorá podľa jeho názoru výrazne poškodila obraz židovského štátu.
Agentúra Reuters pripomína, že Izraelčania sa ospravedlnili za tento incident, ktorý viedol k smrti chlapca, neskôr však zo zodpovednosti za ňu obvinili palestínskych aktivistov. Snímka otca s umierajúcim synom v náručí obehla vtedy celý svet a Muhammad sa stal v arabskom svete mučeníkom.
V 36-stranovej vyšetrovacej správe, ktorú v Izraeli zverejnili v nedeľu, izraelské úrady uvádzajú, že konštatovanie televíznej spoločnosti France-2, že za chlapcovu smrť sú zodpovedné izraelské jednotky, bolo "deštruktívne" a celé roky bolo živnou pôdou pre útoky radikálnych islamistov na izraelské, ale aj americké záujmy. 
Obvinenie zo zodpovednosti za Muhammadovu smrť okrem toho "poslúžilo ako zámienka a ospravedlnenie pre terorizmus a antisemitizmus," uvádza sa v izraelskej správe.
Na základe dôkladného preskúmania záberov nasnímaných štábom France-2 izraelskí vyšetrovatelia konštatujú, že "neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by svedčil o zodpovednosti izraelskej armády za zranenia otca a syna". 
"Mimoriadne pochybnosti" vyvoláva tvrdenie z reportáže, že strely nájdené v okolí miesta činu boli vypálené z izraelskej pozície, píše sa v dokumente. Správa spochybňuje aj tvrdenie, že počas nakrúcania bol zranený ešte ďalší Palestínčan.
"Vyvstáva potreba verejne opraviť a vyjasniť sled udalostí, ako ich interpretovala France-2, čo je prvá etapa zameraná na zmiernenie deštruktívnych následkov reportáže," uvádza sa v správe.
Džamál Dura dnes v Gaze žiadosť izraelských úradov adresovanú France-2 označil za "nový výmysel". V rozhovore pre agentúru Reuters žiadal začatie medzinárodného vyšetrovania udalostí spred 13 rokov, a to s účasťou arabských zástupcov.    
Televízna spoločnosť France-2 reagovala na izraelskú správu vydaním komuniké, v ktorom vyjadrila ochotu "zúčastniť sa nezávislého medzinárodného vyšetrovania vedeného v súlade s medzinárodnými normami". Spoločnosť dodala, že je ochotná prispieť na exhumáciu Muhammadovho tela, aby sa objasnili okolnosti jeho smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies