Izrael varuje novinárov pred "provokačnou a nebezpečnou" plavbou do Gazy

NETKY.SK • 27 Jún 2011, 09:16 • 2 min
Izrael varuje novinárov pred "provokačnou a nebezpečnou" plavbou do Gazy

Izrael varuje novinárov pred "provokačnou a nebezpečnou" plavbou do Gazy

slovakia

left justify in out

img

Izrael varoval v nedeľu zahraničných novinárov pred účasťou na plavbe lodí, ktoré sa chcú pokúsiť prelomiť námornú blokádu pásma Gazy. Účastníkom plavby do regiónu ovládanom palestínskymi radikálmi z hnutia Hamas hrozí desaťročný zákaz vstupu do Izraela, uviedla agentúra Reuters.
      Riaditeľ tlačového oddelenia izraelskej vlády Oren Helman zaslal médiám email, v ktorom uviedol, že účasť na plavbe by bola "medzinárodným porušením" izraelských zákonov.
      Pred rokom deväť tureckých aktivistov - vrátane jedného s dvojakým turecko-americkým občianstvom - zahynulo pri zásahu izraelských vojakov proti konvoju s humanitárnou pomocou pre pásmo Gazy. Pasažieri lode vojakov ohrozovali palicami a nožmi.
      Propalestínski aktivisti vyhlásili, že lode sa do pásma Gazy vydajú z európskych prístavov v najbližších dňoch.
      "Apelujem na vás, aby ste sa nezúčastnili na tomto provokatívnom a nebezpečnom podujatí, ktoré chce podkopať právo Izraela na sebaobranu a zámerne porušiť izraelské zákony," uviedol Helman v emaile.
      Najmenej jeden izraelský novinár, reportér ľavicových novín Haarec, sa plánuje plaviť na palube kanadskej lode. Izraelskí občania majú zakázaný vstup do pásma Gazy.
      Združenie zahraničných novinárov v Jeruzaleme v reakcii na Helmanovo varovanie vyhlásilo, že hrozby izraelskej vlády vyvolávajú vážne otázky o slobode tlače v Izraeli. "Novinárom, ktorí pokrývajú legitímnu spravodajskú udalosť, by malo byť umožnené vykonávať prácu bez hrozieb a zastrašovania. Vyzývame vládu, aby svoje rozhodnutie okamžite zrušila," uviedlo združenie.
      Izrael námornú blokádu zdôvodňuje snahami zabrániť v dodávkach zbraní radikálom z Hamasu. Palestínčania tvrdia, že opatrenie je nezákonné a bráni rozvoju pásma Gazy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies