Tisíce ľudí protestovali proti sprísneniu opatrení

NETKY.SK • 28 December 2021, 08:12 • 2 min
Tisíce ľudí protestovali proti sprísneniu opatrení

BERLÍN – Tisíce ľudí vyšli v pondelok do ulíc v mestách po celom Nemecku, aby protestovali proti ďalšiemu sprísneniu opatrení na obmedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Najväčšiu účasť mali protesty na východe Nemecka. V spolkovej krajine Meklenbursko-Predné Pomoransko demonštrovalo v rôznych mestách okolo 15 000 ľudí, z toho približne 6 500 v Rostocku, 2 700 vo Schwerine a 2 400 v Neubrandenburgu.

 

img

 

V spolkovej krajine Brandenbursko sa podľa polície zúčastnilo na zhromaždeniach v 16 mestách celkovo asi 9 000 ľudí vrátane 5 000 v Magdeburgu a 3 000 v Cottbuse. V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko sa najväčšie zhromaždenie, s odhadovanou účasťou 1 500 ľudí, konalo v Halle. Viaceré ďalšie demonštrácie sa konali aj na iných miestach. Protesty sa konali aj po celom Durínsku. Podľa policajného hovorcu vyšlo večer do ulíc Gery asi 2 000 ľudí, v neďalekom Altenburgu ich bolo okolo 1 300.

 

img

 

V Sasku protestovalo niekoľko stoviek ľudí v meste Freiberg. V neďalekom Bautzene (Budyšín) demonštranti na príslušníkov poriadkových síl hádzali petardy a fľaše, pričom zranených bolo viac ako desať policajtov. Väčšina z nich bola otrasená z výbuchov pyrotechniky. Podľa polície sa na demonštráciách po celom meste zúčastnilo približne 500 - 600 ľudí. Asi 130 osôb bolo dočasne zadržaných na účely identifikácie.

 

img

 

V Lipsku polícia ukončila protest, na ktorom sa zúčastnilo približne 250 ľudí. V spolkovej krajine Hesensko protestovalo približne 1 000 ľudí v Saarbrückene a Fulde, protesty sa konali aj v iných mestách. Niekoľko stoviek ľudí protestovalo v Ravensburgu v Bádensku-Württembersku, ďalšie akcie sa uskutočnili v Mannheime a Pforzheime. Stovky ľudí vyšli do ulíc aj v rôznych častiach Dolného Saska - najviac vo Wolfsburgu, kde sa zišlo 800 ľudí. Asi 500 ľudí protestovalo v Porýní-Falcku, z toho 150 v Mainzi.

 

img

 

Od utorka platia v celom Nemecku nové nariadenia týkajúce sa obmedzenia kontaktov, o ktorých 21. decembra rozhodol spolkový kabinet a krajinské vlády. Vo vnútri aj vonku sa môže spolu zdržiavať len desať ľudí, ktorí sú očkovaní alebo prekonali ochorenie COVID-19. V prípade neočkovaných sa môžu členovia domácnosti stretnúť len s dvomi ďalšími osobami. Kluby a diskotéky budú zatvorené. V ôsmich spolkových krajinách sú v platnosti ešte prísnejšie opatrenia. Rozhodujúcim kritériom pre sprísnenie opatrení je od novembra takzvaná incidencia hospitalizácií, ktorá udáva, koľko ľudí nakazených koronavírusom na 100 000 obyvateľov je v nemocniciach v priebehu siedmich dní. Celoštátna hodnota dosiahla v pondelok 3,26.

 

Možno vás zaujme: Variant omikron je už dominantným vo Viedni



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona