Izrael po štyroch rokoch znovu otvoril veľvyslanectvo v Káhire

NETKY.SK • 9 September 2015, 18:36 • 2 min
Izrael po štyroch rokoch znovu otvoril veľvyslanectvo v Káhire

KÁHIRA/TEL AVIV - Izrael dnes znovu otvoril veľvyslanectvo v Egypte a prvýkrát po štyroch rokoch vztýčil vlajku v egyptskom hlavnom meste Káhira. Informovalo o tom izraelské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Izrael a Egypt podpísali v roku 1978 Dohody z Camp Davidu, ktoré bezprostredne viedli k mierovej dohode medzi židovským štátom a najväčšou arabskou krajinou - hoci ich vzájomné vzťahy sú často napäté, pripomenula tlačová agentúra DPA.


Izraelské ministerstvo poznamenalo, že veľvyslanectvo je znovu otvorené presne štyri roky odo dňa, keď bolo zatvorené. Dôvodom bol útok protestujúcich ľudí, rozhnevaných zabitím šiestich egyptských policajtov pri izraelských cezhraničných operáciách proti militantom na Sinajskom polostrove.


Šesť policajtov zahynulo v auguste 2011, niekoľko mesiacov po tom, ako ľudové povstanie donútilo egyptského prezidenta Husního Mubaraka odstúpiť. Ospravedlnenie Izraela nedokázalo upokojiť protestujúcich pred jeho veľvyslanectvom v Káhire. Desiatky z nich násilím vtrhli do budovy a izraelského veľvyslanca Jicchaka Levanona aj s personálom museli evakuovať vrtuľníkmi, dodala agentúra Reuters.
Súčasným izraelským ambasádorom v Káhire je Chajim Koren.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies