Izrael: Britská podpora palestínskemu štátu ohrozuje nádej na mier

NETKY.SK • 14 Október 2014, 10:43 • 2 min
Izrael: Britská podpora palestínskemu štátu ohrozuje nádej na mier

JERUZALEM - Izrael dnes vyhlásil, že symbolické hlasovanie britského parlamentu, ktorý sa v pondelok pomerom hlasov 274:12 vyslovil za uznanie nezávislého palestínskeho štátu, ohrozuje nádej na izraelsko-palestínsky mier.

slovakia

left justify in out

Britský veľvyslanec v židovskom štáte Matthew Gould dnes v Izraelskom rozhlase povedal, že verejná mienka v Británii sa obracia proti Izraelu. Hlasovanie Dolnej snemovne podľa neho odráža názor Britov na Izrael po vojne v pásme Gazy, v ktorej bolo zabitých vyše 2100 Palestínčanov, prevažne civilistov, a najmenej 70 Izraelčanov, prevažne vojakov. 

 

Britský premiér David Cameron a ďalší členovia vlády sa hlasovania zdržali. Jeho výsledok nie je pre britskú vládu záväzný, pripomína agentúra AP.

 

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo dnes rezolúciu, ktorá vyzýva na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu v podobe dvoch štátov s tým, že palestínsky štát môže vzísť iba z rokovaní s Izraelom. 

 

"Cesta k palestínskemu štátu ide cez vyjednávanie.... Predčasné medzinárodné uznanie vysiela znepokojivú správu palestínskemu vedeniu, že sa môžu vyhnúť tvrdému výberu, ktorý musia urobiť obe strany, a v skutočnosti oslabuje šance na dosiahnutie skutočného mieru," uviedol v komuniké izraelský rezort diplomacie.

 

Britskému hlasovaniu predchádzalo tento mesiac oznámenie novej vlády Švédska, že ako prvá krajina západnej Európy oficiálne uzná palestínsky štát.

 

Valné zhromaždenie OSN v roku 2012 odhlasovalo, že udelí Palestínčanom "pozorovateľský štatút nečlena" po tom, ako plné členstvo Palestínčanov zablokovala v roku 2011 Bezpečnostná rada OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies