Ivan Mikloš o gréckom dlhu: Dobré riešenia už nie sú k dispozícii

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:42 • 2 min
Ivan Mikloš o gréckom dlhu: Dobré riešenia už nie sú k dispozícii

Ivan Mikloš o gréckom dlhu: Dobré riešenia už nie sú k dispozícii

slovakia

left justify in out

img

Stretnutie ministrov financií EÚ, ktoré sa skončilo v utorok neskoro večer v Bruseli, neprinieslo žiaden prevratný zlom. Ministri sa dohodli, že sa dohodnú. Ohľadom finančnej pomoci Grécku za účasti súkromného sektoru. Dohoda by sa mohla zrodiť na stretnutí Rady ministrov na budúci týždeň v Luxemburgu, ale ani tento termín nikto nechcel zaručiť.
      Ministrom financií EÚ sa počas utorňajších večerných rokovaní nepodarilo nájsť spoločný názor na spôsob, akým by sa súkromní veritelia gréckeho štátneho dlhu mohli podieľať na nákladoch druhého základného balíka pre Grécko.
      "Bola široká diskusia, ale žiadne závery neboli urobené. Názory sa rôznia, ale v základe je zhoda, že nejaká forma účasti privátneho sektora bude musieť byť. Čím väčšia bude účasť súkromného sektora, tým je ale väčšie riziko prenosu nákazy. Minimálne defaultu aj z hľadiska, akým to budú posudzovať ratingové agentúry. Vždy je tu istá dilema. Treba nájsť najmenej zlé riešenie, lebo dobré už nie sú k dispozícii," opísal závery bruselských rokovaní Ivan Mikloš, minister financií SR.
      Čo sa týka postoja slovenskej strany, minister vyhlásil, že pre našu krajinu je účasť súkromného sektora pri zachraňovaní gréckeho dlhu kľúčová.
      "Z tohto pohľadu je nám blízka nemecká pozícia. My z nášho hľadiska hovoríme o novej pôžičke. Tá bude musieť ísť cez Fórum finančnej stability, ktorého sme súčasťou," vysvetlil Ivan Mikloš postoj slovenskej strany. Zároveň dodal, že zo strany Grécka budú musieť byť splnené všetky podmienky, ba niektoré aj navyše, lebo nový program pôžičiek by sa týkal aj ďalšieho volebného obdobia, a je preto potrebná politická zhoda nielen v rámci koalície, ale aj s opozíciou. To je podľa slovenského ministra financií kľúčový predpoklad pre získanie súhlasu pre záchranný balík.
      Dôležitá z hľadiska dôveryhodnosti poskytnutia druhej pôžičky pre Grécko bude aj privatizácia. A tiež analýza udržateľnosti dlhu, lebo ako poznamenal Ivan Mikloš, treba zistiť, či má vôbec zmysel zachraňovať.
      "Treba zistiť, či je šanca, že po skončení programu sa bude Grécko samo schopné financovať na trhu. Aby sa nezopakovala situácia, ktorá nastala po poskytnutí prvej pôžičky," spresnil minister financií SR.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies