Islamský štát založil na severozápade Iraku vlastnú políciu

NETKY.SK • 19 September 2014, 15:47 • 2 min
Islamský štát založil na severozápade Iraku vlastnú políciu

BAGDAD - Militanti z Islamského štátu založili na severozápade Iraku vlastnú políciu, ktorá dohliada na "vykonávanie nariadení náboženského súdnictva". Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na webovú stránku využívanú islamistami.

slovakia

left justify in out

Islamistická polícia - vybavená služobnými autami i riečnymi člnmi - začala operovať v irackej provincii Ninive, ktorú od júna kontroluje IS. Na zverejnených fotografiách vidno mužov v čiernych odevoch s nápisom "Islamská polícia štátu Ninive".

 

Podľa správ miestnych obyvateľov policajti IS zriadili kontrolné stanovištia na cestách, začali vykonávať domové prehliadky a hlavne zatýkať ľudí, ktorých považujú za svojich oponentov. Deje sa tak napriek sľubom, že polícia IS bude iná ako poriadkové zložky v ostatných krajinách, ktoré sú podľa islamistov len "nástrojom na potlačovanie disentu".

 

Len nedávno militanti z IS na nimi obsadených územiach v severozápadnom Iraku zmenili školské vyučovacie osnovy, z ktorých vyradili dejepis, občiansku náuku, výtvarné umenie i hudbu. Už v júli uvalili na miestnych kresťanov špeciálnu náboženskú daň, ktorej sa mohli vyhnúť len konvertovaním na islam.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies