Islamskému štátu sa darí pri verbovaní nových posíl

NETKY.SK • 11 Február 2015, 13:59 • 2 min
Islamskému štátu sa darí pri verbovaní nových posíl

WASHINGTON - Po boku džihádistických jednotiek v Sýrii bojuje asi 20.000 cudzincov z približne 90 krajín, informovala dnes americká vládna agentúra. Podľa nej medzi dobrovoľníkmi je aj 3400 ľudí zo západnej Európy a asi 150 Američanov.

slovakia

left justify in out

Výkonný riaditeľ amerického Národného protiteroristického centra (NCTC) Nicolas Rasmussen upozornil, že ešte nikdy sa k džihádistickým jednotkám v Sýrii a Iraku v jednej vlne nepripojilo tak veľa nováčikov ako v poslednom čase. Uviedol, že ide o bezprecedentný stav, a dodal, že "tendencie sú jasné a znepokojujúce".

 

Rasmussen, ktorý dnes predstúpi pred komisiou pre vnútornú bezpečnosť americkej Snemovne reprezentantov, upozornil, že silnou zbraňou extrémistickej organizácie Islamský štát pri verbovaní nových posíl je internet a jeho sociálne siete. Schopnosť IS šíriť svoju propagandu podľa Rasmussena stále narastá - ako príklad uviedol, že od 1. januára IS zverejnil online približne 250 vyhlásení a "produktov".

 

Ako informovala televízia France24, IS podľa Rasmussena zverejňuje na webových stránkach nielen hrôzostrašné zábery brutálneho zabíjania západných rukojemníkov, ale ponúka aj bukolické a takmer rodinné scény do života v oblastiach, ktoré dobyli jeho jednotky. 

 

Okrem toho pri verbovaní nových síl IS veľmi často využíva aj prvky obľúbené v západnej kultúre, napr. počítačové hry. IS zručne narába aj s jednoduchými posolstvami, s ktorými sa mladí ľudia ľahko identifikujú. Na sociálnych sieťach napríklad často propaguje myšlienku: "Zomierame len raz, tak prečo nie ako mučeníci?", pre ktorú sa vžila skratka YODO ("You Only Die Once").

 

Zdroj na americkom ministerstve zahraničných vecí prednedávnom informoval, že medzi obeťami bojov o kurdské mesto Kobané na severe Sýrie bolo na strane IS aj veľmi veľa cudzincov. 

 

Podľa údajov, ktoré Bezpečnostná rada OSN zverejnila vlani v novembri, v radikálnych zoskupeniach typu IS vo svete bojovalo asi 15.000 ľudí z približne 80 krajín sveta. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies