Islamisti v Sýrii sa po ďalšom vojenskom úspechu priblížili k hranici s Tureckom

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 16:45 • 2 min
Islamisti v Sýrii sa po ďalšom vojenskom úspechu priblížili k hranici s Tureckom

BEJRÚT - Oddielom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa v Sýrii podarilo dobyť územia v blízkosti hraníc s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) islamisti po bojoch s inými povstaleckými frakciami obsadili mesto Surán Aazáz a dve neďaleké dediny, čím sa im otvorila cesta na sever, k hraničnému priechodu Báb as-Salám.

 

Ďalším cieľom ofenzívy islamistov by teraz mohlo byť mesto Aazáz, ktoré leží o 10 kilometrov severnejšie a tým aj bližšie k hranici medzi sýrskou provinciou Aleppo a tureckou provinciou Kilis.

IS obsadil veľkú časť územia Sýrie a Iraku a v posledných týždňoch podnikol niekoľko úspešných výpadov: dobyl napríklad staroveké mesto Palmýra v strednej časti Sýrie a na východe krajiny sa zmocnil aj posledného hraničného priechodu s Irakom. V občianskej vojne v Sýrii bojuje IS nielen proti jednotkám verným prezidentovi Bašárovi Asadovi, ale aj proti iným povstaleckým skupinám angažujúcich sa na strane opozície.

 

V snahe zastaviť postup islamistov koalícia vedená Spojenými štátmi podnikla za uplynulých 24 hodín 17 náletov na ich pozície v Sýrii a Iraku. Podľa informácií z amerického hlavného štábu terčom útokov v Iraku boli mestá Ramádí, Bagdádí, Bajdží, Fallúdža, Machmúr, Mósul, Sindžár a Tal Afar. V Sýrii spojenecké letectvo útočilo na bašty islamistov v okolí miest Kobané a Hasaka. Zasiahnuté boli taktické jednotky, palebné postavenia, budovy, vozidlá a mínomety.

 

Sýrske letectvo v sobotu podniklo nálet na mesto aš-Šadádí v provincii Hasaka, pričom zabilo 43 príslušníkov IS a 22 civilistov.

 

Podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na SOHR v provincii Hasaka došlo aj k ďalšej tragédii, keď pri výbuchu plynu a následnom požiari v nemocnici v meste Kamišli zahynulo najmenej 24 ľudí vrátane detí.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies