Islamisti obsadili vojenskú základňu v provincii Idlib

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 13:08 • 2 min
Islamisti obsadili vojenskú základňu v provincii Idlib

AMMÁN - Islamisti z Frontu an-Núsra a ich spojenci obsadili v pondelok na úsvite armádnu základňu na severozápade Sýrie.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo samovražedný útočník z tejto sýrskej odnože al-Kájdy prišiel k areálu s dodávkou naloženou dvoma tonami výbušnín a odpálil sa. Nový úspech posunul militantov ešte bližšie k obsadeniu celej provincie Idlib a tiež bližšie smerom k Ládikíji, domovskej provincii sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Jeho armáda používala základňu Karmíd na ostreľovanie povstaleckých miest a dedín v strategickom poľnohospodárskom regióne hraničiacom s Tureckom. Po jej obsadení padli do rúk povstalcov aj tanky a delostrelectvo. Sýrske štátne médiá uviedli, že armáda zabila počas bojov pri základni desiatky bojovníkov an-Núsra ako aj samovražedných útočníkov z ruského Čečenska. Že však komplex padol do rúk povstalcov, nespomenuli.

 

Už v marci islamisti obsadili provinčné hlavné mesto Idlib. V sobotu ich koalícia získala aj dôležité severozápadné mesto Džísr aš-Šughúr. Koalícia sunnitských islamistov zahŕňa okrem Frontu an-Núsra tiež skupiny Ahrar aš-Šám a Džund al-Aksá, nie však konkurenčný Islamský štát, ktorý kontroluje rozsiahle oblasti Sýrie a Iraku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies