Írsko už požiadalo o pomoc z eurovalu, SR ju blokovať nebude

NETKY.SK • 22 November 2010, 08:22 • 2 min
Írsko už požiadalo o pomoc z eurovalu, SR ju blokovať nebude

Írsko už požiadalo o pomoc z eurovalu, SR ju blokovať nebude

slovakia

left justify in out

Ministri financií eurozóny včera večer prijali žiadosť o poskytnutie záchranného úveru pre Írsko, ktoré tak bude prvou krajinou čerpajúcou prostriedky z Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSF).
      Telekonferencia sa začala o 18. hodine SEČ, do týchto chvíľ je však známy len fakt, že Írsko o poskytnutie finančných prostriedkov na preklenutie zložitého obdobia požiadalo. O výške pomoci sa zatiaľ len špekuluje, podľa slov írskeho premiéra ide o desiatky miliárd eur, pričom suma nepresiahne 100 miliárd eur.
      "Írsko požiadalo o čerpanie z eurovalu a ministri financií eurozóny vyjadrili súhlas s týmto čerpaním. Slovensko sa rozhodlo to neblokovať, ale pripomenulo svoje známe výhrady voči takémuto mechanizmu," uviedol pre TASR hovorca slovenského ministra financií Martin Jaroš.
      V EFSF je k dispozícii spolu 750 miliárd eur, na jeho poskytnutí sa podieľajú z väčšej časti členské štáty eurozóny, z menšej Medzinárodný menový fond (MMF). Írsko sa stane prvou krajinou, ktorá túto možnosť pre zložitý stav svojich verejných financií využije.
      Tzv. euroval bol postavený v snahe predísť situácii, do akej sa dostalo v máji tohto roka Grécko, ktoré si od únie a MMF muselo požičať 110 miliárd eur, aby sa vyhlo finančnému kolapsu.
      Počas rokovaní ministrov financií šestnástky krajín eurozóny sa prihlásil s podporou pre Írsko aj Londýn. Krajina, ktorá nie je súčasťou eurozóny, ubezpečila Dublin, že je takisto ochotná podieľať sa na finančnej výpomoci.
      Írsko zaplatilo za záchranu svojich, do krachu smerujúcich bánk sumu 45 miliárd eur. V dôsledku toho sa zvýši deficit tejto krajiny v tomto roku na 32 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo v EÚ nemá obdobu. Dublin však prehlasuje, že problémy s likviditou nemá žiadne až do polovice budúceho roka. Napriek tomu sa v posledných dňoch skloňovalo jeho meno v súvislosti s požiadaním o pomoc z EFSF, a to aj pod tlakom iných krajín eurozóny, ktoré sa obávajú o existenciu zoskupenia a spoločnej európskej meny.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies