Iránsky prezident volá po novom svetovom poriadku

NETKY.SK • 26 September 2012, 08:26 • 2 min
Iránsky prezident volá po novom svetovom poriadku

Iránsky prezident volá po novom svetovom poriadku - Politika Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v utorok vyhlásil, že musí vzniknúť nový svetový poriadok, bez amerického zastrašovania a nadvlády. Ahmadínežád poskytol rozhovor tlačovej agentúre Associate

slovakia

left justify in out

img

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád v utorok vyhlásil, že musí vzniknúť nový svetový poriadok, bez amerického "zastrašovania" a nadvlády.
      Ahmadínežád poskytol rozhovor tlačovej agentúre Associated Press (AP) popri Valnom zhromaždení OSN, poslednom, na ktorom sa zúčastnil ako prezident Iránu.
      V interview hovoril tiež o riešeniach pre Sýriu, odmietol otázku o iránskych nukleárnych ambíciách a tvrdil, že napriek západným sankciám je na tom jeho krajina lepšie než pri jeho nástupe do funkcie v roku 2005.
      "Ak Boh dá, vytvorí sa nový svetový poriadok a my skoncujeme so všetkým, čo nás rozdeľuje," povedal Ahmadínežád. "Aj deti zo základných škôl po celom svete už pochopili, že vláda Spojených štátov vedie medzinárodnú politiku zastrašovania," vyhlásil.
      "Zastrašovanie sa musí skončiť. Okupácia sa musí skončiť," dodal iránsky prezident.
      Irán je podľa neho jednou z asi desiatich krajín vytvárajúcich novú kontaktnú skupinu, ktorá sa pokúsi dosiahnuť ukončenie 18-mesačnej občianskej vojny v Sýrii. Skupina by mala zahŕňať desať alebo jedenásť krajín Blízkeho východu i mimo regiónu, ktorých predstavitelia sa stretnú v New Yorku "veľmi skoro", uviedol Ahmadínežád. Skupina dúfa, že dostane vládu a opozíciu za jeden rokovací stôl.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies