Iránsky prezident Ahmadínežád navštívil strategický ostrov v Perzskom zálive

NETKY.SK • 12 Apríl 2012, 06:44 • 2 min
Iránsky prezident Ahmadínežád navštívil strategický ostrov v Perzskom zálive

Iránsky prezident Ahmadínežád navštívil strategický ostrov v Perzskom zálive - Politika Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes navštívil strategický ostrov Abú Músá v Perzskom zálive, na ktorý si robia nárok aj Spojené arabské emiráty. Išlo o prvú návš

slovakia

left justify in out

img

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes navštívil strategický ostrov Abú Músá v Perzskom zálive, na ktorý si robia nárok aj Spojené arabské emiráty. Išlo o prvú návštevu hlavy štátu na ostrove, odkedy ho Irán pred 41 rokmi obsadil.
      Irán prevzal kontrolu nad ostrovom Abú Músá a priľahlými ostrovmi Malý a Veľký Tunb v roku 1971, keď oblasť opustili britské sily. Trojica ostrovov je v oblasti vstupu do Hormuzského prielivu, cez ktorý prechádza približne pätina svetových dodávok ropy.
      Teherán tvrdí, že ostrovy boli súčasťou iránskeho štátu od staroveku až do začiatku 20. storočia.
      Ahmadínežád počas dnešnej návštevy ostrova Abú Músá hovoril o bohatej iránskej kultúre, ale podľa oficiálnej iránskej tlačovej agentúra IRNA sa nezmienil o spore o ostrov so Spojenými arabskými emirátmi. 

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies