SND uvedie premiéru baletu Tulák Chaplin s najväčšou kostýmovou výpravou v histórii

NETKY.SK • 13 Marec 2019, 16:46 • 2 min
SND uvedie premiéru baletu Tulák Chaplin s najväčšou kostýmovou výpravou v histórii

BRATISLAVA – Premiéru tanečnej inscenácie Tulák Chaplin uvedie v piatok 15. marca v novej budove baletný súbor Slovenského národného divadla (SND). Autorom libreta, choreografom a režisérom je Daniel de Andrade, hudbu zložil a dielo hudobne naštudoval Carl Davis, dirigentom je Dušan Štefánek, scénu a kostýmy navrhol Mark Bailey.

slovakia

left justify in out

Účinkujú Konstantin Korotkov, Jozef Solymosy, Jozef Dolinský, Olga Chelpanova, Silvia Nájdená, Tatum Shoptaugh, Luana Brunetti, Erina Akatsuka, Sarah Millner, Maria Rudenko, Artemyj Pyzhov, Yuli Kaminaka, Andrej Szabo a ďalší sólisti, zbor Baletu SND, spoluúčinkujú orchester Opery SND a žiaci tanečného konzervatória Evy Jaczovej.

 

Autorská trojica Carl Davis - Daniel de Andrade – Mark Bailey po úspešnej inscenácii Nižinskij – Boh tanca pripravila v Balete SND ďalšie pôvodné dielo. Svetová premiéra baletu Tulák Chaplin prináša príbeh o anglickom hercovi, režisérovi a scenáristovi, ktorý patril k najslávnejším svetovým filmovým tvorcom 20. storočia a pod svoje filmy sa podpisoval ako autor námetu, scenára, réžie, hudby až po účinkovanie v hlavnej úlohe.

 

img

Riaditeľ Baletu Slovenského národného divadla (SND) Jozef Dolinský ml. Zdroj: TASR

 

img

Autor hudby Carl Davis. Zdroj: TASR

 

img

Autor libreta, choreograf a režisér Daniel de Andrade. Zdroj: TASR

 

img

Riaditeľka Chaplinovej kancelárie v Paríži, ktorá v mene rodiny Ch. Chaplina spravuje použitie Chaplinovho mena a obrazu na účely propagácie Kate Guyonvarchová. Zdroj: TASR

 

Charlie Chaplin, vlastným menom Sir Charles Spencer Chaplin (16. apríla 1889 - 25. decembra 1977), rodák z Londýna, rozvinul svoju kariéru v USA. V čase premiéry Tuláka Chaplina v SND si celý svet pripomenie 130 rokov od narodenia jedného z najvýznamnejších komikov, hercov, režisérov, a autorov scenárov svetovej kinematografie.

 

Inscenácia s najväčšou kostýmovou výpravou

 

Inscenácia Tulák Chaplin zobrazuje v chronologickom poradí najvýraznejšie životné etapy a životné zlomy Charlieho Chaplina. Choreograf a režisér Daniel de Andrade začal prácu na novom balete už na začiatku tejto sezóny, obsadil tanečníkov do jednotlivých postáv a naštudoval základné časti choreografie. Tulák Chaplin je inscenácia s najväčšou kostýmovou výpravou v histórii Baletu SND, len počet kostýmov sa vyšplhal na štyristo. Inscenácia vznikla v spolupráci s agentúrou Roy Export so sídlom v Paríži, ktorá vlastní všetky Chaplinove archívy, filmy, dokumenty a fotografie z Chaplinových filmových ateliérov i zo súkromného života.

 

Tvorivý proces stvárnenia postavy Chaplina

 

„Prvá myšlienka bola od pána Davisa a som za túto myšlienku vďačný. Musím povedať, že hlavné kontúry dostal tento projekt, keď sme navštívili agentúru Roy Export v Paríži a s pani riaditeľkou Kate Guyonvarch sme sa dohodli, že môžeme toto predstavenie robiť. Výprava nášho Chaplina je veľká, rozsiahla, je náročné hlavne skĺbiť projekcie, tanec, hudbu a herectvo na javisku, pretože musíme ten príbeh vyrozprávať tak, aby ho divák pochopil a aby z neho dostal tú emóciu, ktorú od neho chceme, aby ju vyjadril,“ povedal riaditeľ baletu Jozef Dolinský ml.

 

img

Sólista Baletu SND Konstantin Korotkov "Tulák Chaplin". Zdroj: TASR

 

„Musím priznať, že Chaplinove filmy som nepozeral prv, než sme začali pracovať na tejto inscenácii. Keď sme sa jej začali venovať, až vtedy sa to stalo súčasťou tohto tvorivého procesu a mojej prípravy stvárnenia postavy Chaplina, ktorá vôbec nie je jednoduchá. Mojou úlohou je ho parodovať, on bol však tak výrazný a tak silný, že to nie je jednoduché. Všetci poznáme Chaplina ako tuláka, zároveň bolo mojou úlohou oboznámiť sa s ním ako s človekom, prečítal som o ňom množstvo článkov,“ dodal predstaviteľ Chaplina v tomto balete Konstantin Korotkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies