Britská štúdia zistila následky miešania vakcín

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 16:58 • 2 min
Britská štúdia zistila následky miešania vakcín

Objavila sa štúdia Com-Cov, ktorá naznačuje, že dospelí po zmiešaní dávok vakcín AstraZeneca a Pfizer hlásia mierne až stredne závažné vedľajšie účinky.

slovakia

left justify in out

Pri kombinovaní rôznych dávok očkovacej látky boli častejšie hlásené zimnice, bolesti hlavy a bolesti svalov. Nežiadúce reakcie boli krátkodobé bez akýchkoľvek ďalších obáv o bezpečnosť. „Je to skutočne zaujímavé zistenie a nie celkom také, aké sme očakávali,“ uviedol profesor Matthew Snape z Oxford Vaccine Group.

 

img

 

Štúdia Com-Cov

Štúdia začala vo februári, zisťovala, či by kombinácia dvoch vakcín mohla poskytnúť dlhodobejšiu imunitu, lepšiu ochranu pred novými variantmi alebo umožniť očkovacím centrám vymeniť vakcíny v prípade, ak sa prerušia dodávky. Kanadské provincie Ontario a Quebec uviedli, že v blízkej budúcnosti plánujú zmiešanie vakcín kvôli neistote ohľadom dodávok vakcíny Oxford-AstraZeneca a obavám zo zriedkavých krvných zrazenín.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Španieli skúmajú možnosti miešania vakcín od rôznych výrobcov

 

Do štúdie, ktorú viedla Oxfordská univerzita, sa zapojilo 830 dobrovoľníkov vo veku nad 50 rokov. Prvé kompletné výsledky z nej by mali zverejniť v júni, no predbežné dáta už publikovali v časopise Lancet.

 

Predbežné výsledky

Každý desiaty dobrovoľník, ktorý dostal so štvortýždňovým odstupom dve dávky vakcíny AstraZeneca, hlásil horúčkové stavy. Ak však dostali jednu vakcínu AstraZeneca a jednu od Pfizeru, v akomkoľvek poradí, tento pomer stúpol na 34 %. „Rovnaké rozdiely sa ukázali aj pri ďalších symptómoch, ako sú zimnica, únava, bolesti hlavy, malátnosť a bolesti svalov," doplnil profesor Snape s tým, že im toto zistenie napríklad naznačuje, že nie je dobrý nápad takýmto spôsobom zaočkovať v jeden deň všetky zdravotné sestry z jedného oddelenia, pretože na druhý deň by ich mohlo veľa chýbať v práci. V apríli štúdiu rozšírili o ďalších 1 050 dobrovoľníkov s cieľom otestovať aj kombinácie s vakcínami Moderna a Novavax.

Prečítajte si tiež: Prvá krajina, ktorá dosiahne kolektívnu imunitu proti vírusu COVID-19
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies