Irán začne obohacovať urán na 60 %, pôvodné dohody sa rozpadli ako domček z karát

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 06:22 • 2 min
Irán začne obohacovať urán na 60 %, pôvodné dohody sa rozpadli ako domček z karát

TEHERÁN - Irán začne po útoku na jadrové zariadenie Natanz obohacovať urán na 60 percent.

slovakia

left justify in out

V utorok sa tak vyjadril iránsky vyjednávač Abbás Araghčí, ktorého citovala štátna tlačová agentúra IRNA. Na tak vysokú úroveň ako je 60 percent iránsky jadrový program ešte urán neobohacoval.

 

Irán sa odklonil od dohody
Iránska štátna televízia Press TV, ktorá vysiela v angličtine, uviedla, že na krok už upozornili Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE). Obohacovanie sa podľa televízie začne už v stredu. MAAE zatiaľ nereagovala na žiadosť o vyjadrenie, uvádza agentúra AP.

Televízia tiež citovala vyjednávača, ako hovorí, že Irán zavedie v Natanzi ďalších tisíc centrifúg. Podrobnosti však neuviedol.

Araghčího vyjadrenie prišlo po tom, čo iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf varoval, že víkendový incident v Natanzi by mohol uškodiť súčasným rokovaniam so svetovými mocnosťami o jadrovej dohode.

 

Rokovania vo Viedni sa zameriavajú na návrat Spojených štátov k dohode, ktorej cieľom je obmedziť iránske obohacovanie uránu výmenou za úľavy so sankciami.

 

Mohlo by vás zaujímať: Irán verejne obviňuje Izrael z poškodenia centrifúg, ktoré boli súčasťou jadrového programu

 

Výroba jadrových zbraní
Podrobností o tom, čo sa cez víkend stalo v Natanzi, je málo. Prvé informácie hovorili o výpadku, ktorý spôsobila chyba v elektrizačnej sústave v nadzemných dielňach a podzemných halách. Iránski predstavitelia neskôr začali hovoriť o útoku, ktorý pripisujú Izraelu.

Irán v súčasnosti obohacuje urán na maximálne 20 percent. Ako pripomína agentúra AP, obohacovanie uránu na 20 percent je jeden technický krok od obohacovania na 90 percent, ktoré je potrebné na výrobu jadrových zbraní.

 

Irán v minulosti uviedol, že by mohol urán obohatený na 60 percent použiť v lodiach na jadrový pohon. Zatiaľ však krajina žiadne také lode v námorníctve nemá.

 

Prečítajte si tiež: V Iráne označili výpadok energie v jadrovom zariadení Natanz za terorizmus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies