Irán pohrozil ukončením rozhovorov so svetovými mocnosťami

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 11:14 • 2 min
Irán pohrozil ukončením rozhovorov so svetovými mocnosťami

Irán pohrozil ukončením rozhovorov so svetovými mocnosťami - Politika Teherán vyzval dnes západné mocnosti, aby voči Iránu zrušil sankcie v opačnom prípade pohrozil zastavením medzinárodných rokovaní o svojom jadrovom programe, oznámila agentúra DPA. Varo

slovakia

left justify in out

img

Teherán vyzval dnes západné mocnosti, aby voči Iránu zrušil sankcie: v opačnom prípade pohrozil zastavením medzinárodných rokovaní o svojom jadrovom programe, oznámila agentúra DPA. 
      Varovanie odznelo v druhý deň rozhovorov medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom, ktoré dnes pokračujú v ruskej metropole Moskva.     
      Iránska delegácia sa obrátila na šéfku európskej diplomacie Catherine Ashtonovú, ktoré vedie skupinu šiestich mocností, s výzvou na zrušenie sankcií voči Teheránu a na uznanie jeho práva na civilný jadrový program. Negatívna odpoveď bude podľa iránskej delegácie znamenať "koniec rokovaní v ich súčasnej zostave".
      Irán predložil svoje ultimátum po prvom dni diskusií, ktoré nepriniesli výraznejší pokrok. Viacerí západní diplomati uviedli, že išlo o náročné a frustrujúce diskusie. 
      Ashtonová už predtým zdôraznila, že EÚ neustúpi od ropného embarga voči Teheránu, ktoré má začať platiť od 1. júla. Mohlo by sa to stať len v prípade, ak by Irán pristúpil na to, že bude urán obohacovať na maximálne 20 percent. 
      Spojené štáty, Rusko, Čína, Británia, Francúzsko a Nemecko dúfajú, že presvedčia Irán, aby obmedzil produkciu vysoko obohateného uránu, použiteľného pri výrobe atómových zbraní. Irán to odmieta, pričom argumentuje svojím legitímnym právom na civilný jadrový program. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies