Irán možno čoskoro odstúpi od jadrovej dohody, varuje diplomat

NETKY.SK • 22 Jún 2018, 13:11 • 2 min
Irán možno čoskoro odstúpi od jadrovej dohody, varuje diplomat

TEHERÁN - V súvislosti s nejasnými vyhliadkami ohľadne kľúčovej jadrovej dohody je možné, že od nej Irán v nasledujúcich týždňoch odstúpi. Podľa iránskej agentúry Tasním to v piatok povedal námestník iránskeho ministra zahraničných vecí pre politické otázky Abbás Araghčí.

slovakia

left justify in out

"Nemôžem povedať, že vyhliadky pokračovania vyjednávania s Európou sú jasné a že nás môžu doviesť k spoločnému balíku na záchranu jadrovej dohody," podotkol Araghčí. Trpezlivosť Iránu je podľa neho na konci a je pravdepodobné, že krajina od jadrovej zmluvy v nasledujúcich týždňoch odstúpi.

 

Irán rokuje s ďalšími signatármi dohody o tom, či Teheránu dokážu poskytnúť balík výhod vyplývajúcich zo zrušenia sankcií, spresnil iránsky diplomat. "Ďalším krokom je nájsť záruky pre tento balík," dodal s tým, že Irán už koncom mája potreboval špecifikovať, akým spôsobom k tomu dôjde.

 

Spojené štáty 8. mája od kľúčovej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými veľmocami odstúpili. Dohoda bola podpísaná vo Viedni v roku 2015 po rokoch vyjednávania medzi Iránom a skupinou G 5+1 (Rusko, Čína, USA, Británia, Francúzsko a Nemecko). Po tomto kroku Spojených štátov začali Irán a zvyšní signatári dohody rokovania v záujme jej zachovania.

 

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí zdôraznil, že akékoľvek rozhodnutie udržať jadrovú dohodu bez USA by malo byť podmienené "praktickými zárukami" od Európanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies