Irak s pomocou partnerov zlikvidoval polovicu velenia IŠ

NETKY.SK • 23 Január 2015, 09:18 • 2 min
Irak s pomocou partnerov zlikvidoval polovicu velenia IŠ

LONDÝN - Irak a jeho spojenci dosiahli významné úspechy v boji proti militantom z Islamského štátu (IŠ), pričom usmrtili tisíce bojovníkov a 50 percent vysokých veliteľov skupiny.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí USA John Kerry to vyhlásil počas štvrtkovej medzinárodnej konferencie v Londýne za účasti predstaviteľov 21 krajín združených v koalícii proti IŠ vrátane irackého premiéra Hajdara al-Abádího. Podľa Kerryho sa tiež irackým pozemným silám podarilo s podporou takmer 2000 náletov získať späť kontrolu nad územím s rozlohou 700 štvorcových kilometrov. Dodal však, že koalícia musí urobiť viac pre to, aby sunnitskú militantno-extrémistickú skupinu odrezala od prísunu peňazí a nových bojovníkov zo zahraničia a zastavila šírenie jej odkazu vo svete.

 

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond sa predtým pre médiá vyjadril, že vytlačenie IŠ z Iraku bude trvať "jeden až dva roky". Skupina stále kontroluje rozsiahle časti Iraku a Sýrie, na ktorých v júni 2014 vyhlásil vlastný "kalifát". Spojenci na čele s USA následne spustili nálety na ich pozície, za čo im radikáli sľúbili pomstu v podobe teroristických útokov na ich pôde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies