Irackí šiiti sa mstia Islamskému štátu: Zabíjajú sunnitov

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:32 • 2 min
Irackí šiiti sa mstia Islamskému štátu: Zabíjajú sunnitov

BAGDAD - V Iraku sa s postupom sunnitských radikálov z organizácie Islamský štát (IS) opäť rozhorela sektárska vojna, konštatovala Amnesty International.

slovakia

left justify in out

Ľudskoprávna organizácia v dnešnej správe obviňuje šiitské milície z únosov a zabíjania "desiatok" sunnitských civilistov v odvete za postup sunnitských militantov z Islamského štátu. Informovala o tom agentúra AP.

 

Podľa Amnesty iracká vláda tieto útoky podporuje a šiiti nie sú za svoje zločiny stíhaní. Obvinenia, založené na rozhovoroch s rodinami a preživšími, obsahuje dnes zverejnená správa Amnesty, nazvaná "Absolútna beztrestnosť: Vláda milícií v Iraku".

 

Amnesty International v nej hovorí, že osud mnohých z unesených sunnitov zostáva nejasný a že niektorí zo zajatcov boli zabití, aj keď za ne ich rodiny zaplatili výkupné 80.000 dolárov či viac.

 

Poradkyňa Amnesty Donatella Roverová obviňuje šiitmi vedenú vládu v Bagdade zo "schvaľovania vojny zločinov a poháňania nebezpečného cyklu sektárskeho násilia, ktoré rozoštváva krajinu".

 

Analytici upozorňujú, že ak Islamský štát ovládne západoirackú provinciu Anbár, kde pred niekoľkými dňami dobyl mesto Hít, ovládol by zásobovacie trasy umožňujúce mu zaútočiť na metropolu Bagdad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies