Investície do ťažby zlata klesli o 50 %, dôjde k rastu jeho ceny

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 13:37 • 2 min
Investície do ťažby zlata klesli o 50 %, dôjde k rastu jeho ceny

LONDÝN - Cena zlata po roku 2010 klesla o vyše tretinu, šesťročné obdobie zvyšovania jeho ťažby sa končí. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Investície 11 najväčších svetových producentov do ťažby žltého kovu v posledných troch rokoch klesli o 50 %. Experti sú presvedčení, že onedlho začne byť zlato pre investorov znovu príťažlivé.

slovakia

left justify in out

Ťažba zlata v Rusku, Juhoafrickej republike i Severnej Amerike prináša v dôsledku najväčšieho prepadu ceny kovu za posledné tri desaťročia namiesto zisku stratu.

 

Jeho ťažba však v tomto roku zrejme ešte dosiahne rekordnú úroveň. Podľa britskej investičnej banky Barclays bude jej prírastok najslabší za posledných šesť rokov. V roku 2016 by mala klesnúť o 1 %.

 

Vlani sa vyťažilo 3114 ton zlata. Jeho hodnota dosiahla 127 miliárd USD (117,08 miliardy eur). Firmy investovali vo veľkom do ťažby žltého kovu, aby zarobili na jeho rekordne vysokej nominálnej cene. V rokoch 2001 až 2011 sa zvýšila o 500 %. Najvyššiu nominálnu cenu dosiahla unca (31,1 g) zlata začiatkom septembra 2011, keď sa na trhu predávala po vyše 1921 USD.

 

Experti tvrdia, že čas zlata ešte príde, ale nebude to v blízkej budúcnosti. V januári 2015 stála unca 1300 USD. Americká ekonomika sa však v tomto roku bude vyvíjať uspokojivo. Investori očakávajú, že americká centrálna banka Fed onedlho zvýši svoje úrokové sadzby. Vyššie úroky v Spojených štátoch prospejú doláru a mali by znížiť cenu zlata. Vplyv očakávaného rastu úrokov sa prejavil už od januára do konca marca tým, že cena unce v danom období klesla o 110 USD na 1190 USD.

 

Po zvýšení úrokov v USA cena zlata nemusí klesnúť automaticky. "Každé zníženie ponuky producentov kovu má tendenciu zmenšiť trh s ním, čo by sa malo prejaviť v jeho cene," povedal John Meyer, analytik brokerskej spoločnosti SP Angel Corporate Financial London. Nedostatok nejakého žiadaného produktu na trhu spôsobuje rast jeho ceny. A tento efekt sa môže dostaviť v prípade, ak dolár spevnie, ale zlata príde na trh menej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies