Intuícia trénerského mága J. Benčíka pred ME: Buďme na pozore

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:14 • 2 min
Intuícia trénerského mága J. Benčíka pred ME: Buďme na pozore

Intuícia trénerského mága J. Benčíka pred ME: Buďme na pozore

slovakia

left justify in out

Trénerský mág Juraj Benčík si v rukách zoradil pred nedeľným odletom celej výpravy atlétov SR na majstrovstvá Európy v Barcelone štyri chodecké karty s jedným tromfom. Trúfa si nimi 'prebiť' aj najlepších, zároveň mu však intuícia velí opatrnosť. Silnými kartami sa pokúsi neplytvať a neustále si vo vnútri opakovať: Majme sa na pozore.
V záverečnej príprave sa skloňovala najmä predvídavosť. Odhadnúť presne vplyv počasia možno len čiastočne, a tak sa priveľmi touto myšlienkou chodecká skupinka nezaoberala. Oveľa viac v nej zarezonovalo zranenie Mateja Tótha. Úplne zlikvidovať manko z tréningov a negatívny dopad zo zranenia zadného stehenného svalu sa považoval pri chodeckom žolíku za úlohu prvoradého významu.  
Intuícia trénera Juraja Benčíka mnoho napovedá. "Je dosť možné, že moju intuíciu ovplyvňuje celá sezóna, v ktorej sme zatiaľ boli veľmi úspešní. Matej Tóth vyhral Svetový pohár, družstvo skončilo siedme, čo sa mohlo považovať za historický úspech. Víťazstvo Mateja urobilo naozaj dieru do sveta, žiaden Slovák predtým sa v samostatnom vydaní takto nepresadil, aj keď ja ako tréner som zažil repete spred 27 rokov, keď Jozef Pribilinec takto dominoval na dvadsiatke."
Juraj Benčík často vo svojej kariére zažil dva protipóly, lesk a pád. "Ja si neustále opakujem vo svojom vnútri - buď na pozore pred svojou intuíciou, nemaj veľké oči, pretože s jedlom rastie chuť. Mohol by som si dávať primerane vysoké ciele  odvíjajúce sa z Mexika a Svetového pohára. Bola by však chyba podľahnúť takému vnútornému hlasu. Maťo nie je dnes už vyhranený dvadsiatkár, skôr sa považuje za päťdesiatkára. Často dostávam otázku, prečo si zvolil 20 km a nie disicplínu, v ktorej je na základe triumfu v mexickom Chihuahua najlepší na svete a v ktorej by mal väčšie šance vyniknúť. My sa však držíme koncepcie starej už spred dvoch rokov na začiatku olympijského cyklu. Podľa nej by mal byť Maťo pripravený v olympijskom Londýne o dva roky na obe disciplíny rovnako. Koncepciu meniť nebudeme, aj keď nejaké nové faktory pribudli."
Za jeden dôležitý moment označil Juraj Benčík zranenie Tótha v Krakove na desiatke  hneď po Svetovom pohári. "Museli sme päť dní úplne stáť a ďalších desať obmedzene trénovať. Stratili sme desať plnohodnotných dní z tréningového plánu a takúto stratu úplne nezlikvidujete. Aj preto sme tréningy zamerali vyložene na kratšiu trať. Najdôležitejší faktor nášho rozhodnutia sa však odvíjal od programu samotných ME. Na rozdiel od OH, či MS dvadsiatku a päťdesiatku od seba v Barcelone delia iba dva dni a riskovať takúto dvojkombináciu by bolo možno vražedné. Sám som zvedavý, či nejaký chodec sa stane v Barcelone obojživelníkom. Ak však niekto na 20 km uspeje, napr. Nemec Höhne, už mu môže byť jedno ako dopadne na 50 km a skúsi ju. Alebo ak na 20 km neuspeje, pokúsi sa o reparát na 50 km. Metodicky a odborne však takéto úvahy nie sú podľa mňa správne."
Štvorčlenná skupina chodcov z armádneho strediska Dukla sa navonok javí homogénne, vo vnútri však vzhľadom na ciele úplne rozdielne. Tréner Benčík dohliadne popri skúsených Tóthovi a Milošovi Bátovskom aj na dvoch nováčikov Antona Kučmína a Dušana Majdána. "U nás profesionálov každý vie, čo presne od neho očakávame. Maťo Tóth má úlohu skončiť v šestke. Podľa prípravy a štartovnej listiny bude už zásah do desiatky podľa mňa úspech. U Bátovského na 50 km rátame s priečkou v najlepšej dvanástke. Pri dvoch nováčikoch so skúsenosťami z tohtoročného Svetového pohára v Mexiku sme skromnejší. Najmladší zo skupiny Dušan Majdán by potešil na 50 km výkonom v najlepšej dvadsiatke a rovnaké nároky budem mať aj na Kučmína na 20 km, tam sme latku postavili do 18. miesta."
Počasie častokrát býva pre chodcov strašiakom. "Bude rovnaké pre všetkých, no nie všetci sa naň rovnako pripravia a aklimatizujú," predvída Juraj Benčík. "Za nás môžem povedať, že adaptácia sa nám doma podarila, aj v Banskej Bystrici teploty vystúpili na podobnú úroveň, akú očakávame v Barcelone. Za väčšie úskalie považujem vlhkosť vzduchu, kým u nás sme pracovali v hodnotách 48-52 percent, tam na nás čaká 80 - 90 i viac. Je to však lotéria, predpoveď nemusí vyjsť, ak áno, vlhkosť bude najväčšia prekážka. V takýchto podmienkach za najúčinnejšie považujem ľadovanie počas pretekov, kde každý druhý kilometer vzniká možnosť na občerstvovanie. Pripravíme si v sudoch ľad, kocky dostanú chalani do rúk a ochladia sa. Verím, že nenastane situácia s úvahami o vzdaní, takémuto koncu by nemali podľahnúť."
Pred ME sa za ťažiskovú prípravu určilo sústredenie v Saint Moritzi. "Naozaj škoda, že Matej Tóth po zranení tréningy obmedzoval a zredukoval mixáž tréningových prostriedkov," povzdychol si Juraj Benčík. "Preto sme jeho potenciál naplno nevyužili, pokračovali sme spomalenejšie, no posledné tréningy už doma v Banskej Bystrici napovedajú, že sa mu fazóna vrátila a pokojne sa môže odhodlať na súboj s najlepšími. Mieša sa vo mne spokojnosť s očakávaním, či sme optimálne všetko zladili, túto otázku zodpovedajú definitívne až samotné preteky."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies