Internetom koluje VIDEO: Takto sa kupujú hlasy vo voľbách na Slovensku!

NETKY.SK • 26 Február 2014, 13:31 • 2 min
Internetom koluje VIDEO: Takto sa kupujú hlasy vo voľbách na Slovensku!

HANDLOVÁ – Občiansky aktivista Marek Baláž, ktorý sa verejne hlási k podpore prezidentskej kandidátky Heleny Mezenskej, hovorí na videu o kupovaní hlasov vo voľbách.

slovakia

left justify in out

„Najpoužívanejšia forma, ktorá sa používa, ako podvod pri voľbách je takzvaný vláčik,“ hovorí Baláž vo videu, ktoré na YouTube zverejnil Igor Jurečka. Podľa aktivistu Baláža sa táto technika používa od roku 1995 a zaviedla ho strana HZDS, ale „používali ho aj iné politické subjekty“.

 

„Vláčik funguje takým spôsobom, že volič príde do volebnej miestnosti, kde mu je odovzdaná obálka spolu s hlasovacím lístkom. Volič za plentou vyberie hlasovací lístok, zloží si ho a dá si ho do vrecka. Prázdnu obálku potom zalepí a hodí do urny. S čistým lístkom vyjde von, a tam si prevezme finančnú odmenu. Podplácajúca osoba potom zaškrtne kandidáta na lístku a lístok podá ďalšiemu, ktorý ho hodí do urny. Ten podplácajúcemu prinesie naspäť prázdny lístok,“ vysvetľuje vláčik Baláž. Takýmto spôsobom sú podľa neho od roku 1995 manipulované každé voľby. Suma, ktorú dostanú ľudia, ktorí takto odvolia je údajne 15 eur.

 

Ďalej hovorí Baláž o druhom spôsobe kupovania hlasov cez firmy, ktoré dostávajú zákazky v regióne a ktoré zamestnávajú ľudí „na čierno“. Zamestnávateľ údajne „vydiera“ svojich zamestnancov tým, že im povie ako majú voliť, inak stratia prácu. „Ak volia, zostanú a dostanú ešte aj 15 eur,“ tvrdí Baláž.

Občiansky aktivista spomína vo videu aj mená dvoch prezidentských kandidátov Andreja Kisku a Roberta Fica. "Nie je žiadna šanca, aby ten kto dal peniaze prehrá voľby." Baláž ďalej vo videu hovorí aj o machináciách vo volebnej komisii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies