Inštitút osobného bankrotu vlani využilo o 30% viac Slovákov

NETKY.SK • 22 Január 2016, 13:08 • 2 min
Inštitút osobného bankrotu vlani využilo o 30% viac Slovákov

BRATISLAVA - Minulý rok využilo inštitút osobného bankrotu na zbavenie sa svojich dlhov 580 obyvateľov Slovenska. V porovnaní s rokom je to o 31,52 % viac.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o., ktorá o údajoch informovala. Od roku 2006, kedy vstúpil do účinnosti zákon o konkurze a reštrukturalizácii, do konca minulého roka, osobný bankrot na Slovensku vyhlásilo už 2 106 občanov.


Najviac osobných bankrotov vlani využili občania v Banskobystrickom kraji, kde ich súdy vyhlásili 104. Nasleduje Bratislavský kraj s 95 bankrotmi, Prešovský kraj s 91 bankrotmi, Nitriansky kraj so 77 bankrotmi. Košický kraj so 66 bankrotmi a Trenčiansky kraj, kde bolo 53 bankrotov. Najmenej bankrotov, a to 44, bolo vyhlásených v Žilinskom kraji a 50 v Trnavskom kraji. V porovnaní s rokom 2014 bol najväčší nárast bankrotov zaznamenaný v Prešovskom kraji, konkrétne 68,52 % (37 bankrotov). Banskobystrický kraj evidoval nárast o 67,74 % (42 bankrotov), Nitriansky kraj o 48,08 % (25 bankrotov), Košický kraj o 46,67 % (21 bankrotov) a Trenčiansky evidoval nárast osobných bankrotov o 12,77 % (6 bankrotov).


Žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu môžu podľa zákona podať iba fyzické osoby v situácii, keď nie sú schopné splácať svoje finančné záväzky. „K najčastejším dôvodom, pre ktoré sa dlžníci do takejto situácie dostanú, patrí neuvážené zadlžovanie sa a preúverovanie, keď si dlžník na splatenie jedného úveru zoberie druhý úver, často s horšími podmienkami. Ďalšou príčinou je aj otáľanie s riešením nepriaznivej finančnej situácie, čo vedie k hromadeniu problémov. Dôvodom ale môžu byť aj objektívne udalosti, ktoré nemusia závisieť od vôle ľudí, a ktoré sa nedajú vždy očakávať, ako napr. výpadok príjmu z dôvodu straty zamestnania alebo pre dlhodobé ochorenie,“ komentuje hlavná analytička spoločnosti CRIF Jana Marková.


Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Obom registrom firma zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier. Spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies