Inštitút Ifo hlási: Dôvera v ekonomiku eurozóny je najvyššia v tomto storočí a svetový index je na 6,5-ročnom maxime

NETKY.SK • 13 November 2017, 09:51 • 2 min
Inštitút Ifo hlási: Dôvera v ekonomiku eurozóny je najvyššia v tomto storočí a svetový index je na 6,5-ročnom maxime

BRATISLAVA - Dôvera v svetovú ekonomiku v poslednom štvrťroku 2017 posilnila a dostala sa najvyššie od druhého štvrťroka 2011. V eurozóne je najvyššia od roku 2000.

slovakia

left justify in out

Tieto závery vyplynuli z pravidelného prieskumu nemeckého Inštitútu pre ekonomický výskum Ifo. Jeho Index globálnej ekonomickej dôvery sa v štvrtom kvartáli zvýšil na 17,1 bodu z úrovne 13,2 v predchádzajúcom štvrťroku. Hodnotenie aktuálnych podmienok sa zlepšilo vo všetkých regiónoch s výnimkou - pochopiteľne - Blízkeho východu a Severnej Afriky. V rozvinutých ekonomikách sa mierne zhoršili očakávania do budúcnosti, kým experti z rozvíjajúcich sa krajín očakávajú ďalšie posilnenie globálneho rastu. K celkovému zlepšeniu vyhliadok výrazne prispela Latinská Amerika.

Podľa údajov, ktoré mníchovský inštitút zverejnil minulý týždeň, sa ekonomická dôvera v eurozóne v štvrtom kvartáli dostala najvyššie od jesene roku 2000. Oslovení experti v porovnaní s predošlým štvrťrokom výrazne pozitívnejšie hodnotili súčasnú ekonomickú situáciu v eurozóne, hoci pri vyhliadkach do najbližších šiestich mesiacov optimizmus mierne klesol. To podľa zostavovateľov prieskumu signalizuje, že expanzia hospodárstva menovej únie bude v ďalších mesiacoch pokračovať, aj keď dynamika bude asi trochu utlmená.

Súčasné podmienky sa podľa oslovených expertov zlepšili v takmer všetkých veľkých krajinách eurozóny. Najväčšia európska ekonomika, Nemecko, ako jediná zaznamenala mierne zhoršenie, nálada však zostáva celkovo veľmi optimistická. K miernemu poklesu očakávaní do budúcnosti prispeli najmä Španielsko a Rakúsko, vyhliadky sa, naopak, citeľne zlepšili v Taliansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies