Iniciatíva vyzýva na zastavenie búrania kultúrnej pamiatky na Bezručovej

NETKY.SK • 14 Október 2016, 15:31 • 2 min
Iniciatíva vyzýva na zastavenie búrania kultúrnej pamiatky na Bezručovej

BRATISLAVA - Občianska iniciatíva Bratislava otvorene vyzvala Pamiatkový úrad Slovenskej republiky, ministerstvo kultúry a prezidenta republiky, aby zastavili búranie objektov na ulici Bezručova 3 a 5 v bratislavskom Starom Meste.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to povedala predsedníčka slovenskej pracovnej skupiny medzinárodnej organizácie Docomomo Henrieta Moravčíková. Podľa nej iniciatíva už poslala listy, v ktorých žiada o zastavenie deštrukcie národnej kultúrnej pamiatky Nemocnica s poliklinikou Bezručova 3 a 5 v Bratislave, ktoré adresovala riaditeľke Pamiatkového úradu Slovenskej republiky Kataríne Kosovej, ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi a tiež prezidentovi Andrejovi Kiskovi.


Občianska iniciatíva Bratislava otvorene sa niekoľko rokov pokúšala ovplyvňovať projekt výstavby a rekonštrukcie stavby „Bezručka“ a jej vplyv na okolie v rámci možností daných zákonmi aj občianskymi aktivitami. Upozorňovali hlavne na to, že pripravovaný projekt v lokalite Starého Mesta, v ktorej ľudia nájdu pokoj, zeleň, historickú architektúru a má svoj osobitý charakter, môže natrvalo zničiť tieto hodnoty. Developerská spoločnosť Trajekt a. s., ktorá bývalú Nemocnicu s poliklinikou na Bezručovej ulici kúpila, sa na základe získaného stavebného povolenia chystala tieto objekty deštruovať a postaviť na ich mieste najprv hotel, neskôr rozhodnutie zmenila na bytový komplex.


Odborné pripomienky ani občianske protesty nedokázali podľa Moravčíkovej zastaviť plánovanú devastáciu národnej kultúrnej pamiatky. Tieto aktivity a aj pripomienky iniciatívy kompetentné úrady ignorovali a následne zamietli. Pre postoj najmä Krajského pamiatkového úradu v Bratislave sa teda národné kultúrne pamiatky Nemocnica s poliklinikou na Bezručovej 3 a 5 začali búrať. Iniciatíva Bratislava otvorene preto žiada zmenu pri ochrane a zveľaďovaní pamiatok v Bratislave a vyvodenie personálnej zodpovednosti pre deštrukciu národnej kultúrnej pamiatky na Bezručovej ulici.


Národné kultúrne pamiatky Nemocnica s poliklinikou Bezručova 3 a 5 v bratislavskom Starom Meste postavili v roku 1937. Autormi architektonického projektu boli Alois Balán a Jiří Grossmann.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies