Indickej lunárnej sonde sa podarilo pristáť na južnom póle Mesiaca

NETKY.SK • 24 August 2023, 13:30 • 2 min
Indickej lunárnej sonde sa podarilo pristáť na južnom póle Mesiaca

Naí Dillí-Po neúspešnom pristátí ruského modulu na južnom póle Mesiaca ho napokon "dobyli" Indovia

slovakia

left justify in out

Po tom, čo Rusom v auguste tohto roka spľasli nádeje na úspešné dobytie južného pólu Mesiaca, sa šťastie usmialo na Indov. Práve ich lunárny modul, ktorý na Mesiac vyštartoval 14. júla 2023 na planéte aj úspešne pristál. 

 

Indická vesmírna sonda Čandraján-3 (Mesačná loď 3) v stredu úspešne pristála v oblasti južného pólu Mesiaca, informuje TASR. India sa tak stala štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristáť na Mesiaci – predtým sa to podarilo Sovietskemu zväzu, Spojeným štátom a Číne. Zároveň je historicky prvou krajinou, ktorej vesmírna sonda pristála na málo preskúmanom mesačnom južnom póle. Pred niekoľkými dňami sa o to snažili aj Rusi, ich modul Luna-25 však cez víkend po technických problémoch stroskotal na Mesiaci.

 

Sonda Čandraján-3 s orbitálnym modulom, pristávacím modulom Vikram a lunárnym roverom Pragján odštartovala 14. júla 2023 z vesmírneho strediska na ostrove Šríharikóta v Bengálskom zálive. Ako naznačuje poradové číslo kozmickej lode, ide o tretiu misiu v rámci ambiciózneho indického programu výskumu Mesiaca. Prvú vypustili v roku 2008 a vtedy sa Indom v dôsledku dôkladného pátrania podarilo po prvý raz odhaliť stopy vody v blízkosti povrchu Mesiaca a zistiť, že počas dňa má satelit Zeme síce slabú, ale predsa len atmosféru.

 

Druhá misia Čandraján-2, ktorá zahŕňala aj orbitálny modul, pristávací modul a lunárny rover, vyštartovala v roku 2019, ale bola úspešná len čiastočne: jej orbitálny modul stále obieha okolo Mesiaca a skúma ho, ale pristávací modul v dôsledku poruchy brzdového systému na poslednú chvíľu tvrdo pristál a je nefunkčný. Indický vesmírny program Gaganján (Nebeská loď) má do budúceho roka vyslať na obežnú dráhu Zeme trojdňovú misiu s ľudskou posádkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies