Import potravín do Čiech bude mať prísnejšie pravidlá

NETKY.SK • 23 September 2014, 08:38 • 2 min
Import potravín do Čiech bude mať prísnejšie pravidlá

BRATISLAVA - Dovoz potravín do Česka čaká administratívne sprísnenie. Na návrh ministra pôdohospodárstva Mariana Jurečku bude platiť povinnosť dovozcov hlásiť detaily o dovoze potravín s väčším predstihom, teda 48 hodín vopred.

slovakia

left justify in out

Predovšetkým ide o ceny. Sprísnenie predpisov má zabrániť tomu, aby český trh zaplavili potraviny s dumpingovými cenami v dôsledku ruského embarga. Informácie priniesol portál idnes.cz.

"Získame tak pre naše dovozné orgány dosť času, aby sa mohli pripraviť a dovezené živočíšne potraviny a vybrané rastlinné produkty riadne skontrolovať. Lehota ohlasovania dovozu 48 hodín vopred povedie k väčšej efektivite kontrol a tým aj k posilneniu ochrany našich spotrebiteľov,“ povedal minister. Doteraz platila v prípade živočíšnych potravín lehota ohlasovania 24 hodín pred vstupom tovaru do Česka, a to od mája 2011. 

 

Hlásenie musí obsahovať aj cenu, tá bude pre dozorné orgány pomôckou. "Tovar za podozrivo nízke ceny môže predstavovať potenciálne riziko nižších kvalitatívnych aj hygienických vlastností. Musíme zabezpečiť, aby na trh prichádzali potraviny, ktoré sú kvalitné a bezpečné s tým, že neuvádzajú spotrebiteľa do omylu,“ uviedol Jurečka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies