Žiaci a učitelia z vybraných škôl testujú digitálne učebnice

NETKY.SK • 7 Február 2011, 12:54 • 2 min
Žiaci a učitelia z vybraných škôl testujú digitálne učebnice

Žiaci a učitelia z vybraných škôl testujú digitálne učebnice

slovakia

left justify in out

img

Približne 300 základných a stredných škôl po celom Slovensku sa zapája do testovacej prevádzky projektu digitálnych učebníc s názvom Planéta vedomostí. Do konca tohto školského roka budú mať žiaci k dispozícii digitálne učebnice matematiky, fyziky, chémie, biológie a prírodovedy. Ak bude projekt úspešný, ministerstvo školstva sprístupní digitálne učebnice od 1. septembra 2011 celoplošne všetkým základným a stredným školám na Slovensku.
Spustenie projektu víta aj premiérka SR Iveta Radičová. "Myslím, že treba rešpektovať fakt a moment, že naše deti už neprijímajú nové technológie ako niečo s čím sa majú učiť zaobchádzať, ale že to už majú ako bežnú súčasť života," uviedla dnes po prezentácii projektu. Takýto spôsob výučby je podľa jej slov nielen interaktívny, ale aj pružný a schopný reagovať rýchlo na všetky nové poznatky.
Do testovacej prevádzky sú podľa ministra školstva Eugena Jurzycu zapojené školy štandardné, ale i špecializované, z rôznych regiónov, z malých aj veľkých miest. Ministerstvo chce prostredníctvom vybraných škôl tieto učebnice otestovať a získať tiež názory učiteľov na možnosti využitia vzdelávacieho portálu pre organizáciu výučby.
Obsah digitálnych učebníc Planéta vedomostí tvorí približne 30.000 vzdelávacích materiálov. K už dostupným učebniciam by mala na jar tohto roka pribudnúť aj digitálna učebnica anglického jazyka. "Rátame s tým, že tieto predmety sa budú ďalej dopĺňať," skonštatoval Jurzyca. Pre žiakov je určený vzdelávací portál naučsaviac.sk, na ktorom môžu vypracovávať úlohy zadané učiteľom.
Jednou zo škôl, ktorá sa do testovacej prevádzky projektu zapája, je aj Základná škola na Gessayovej ulici v bratislavskej Petržalke, ktorá už určité skúsenosti s výučbou v digitálnej forme má. Podľa riaditeľky školy Viery Šulekovej má takáto výučba niekoľko výhod. Nielen pozitívna reakcia žiakov, ale aj spätná väzba, či atraktívne domáce úlohy.
Šuleková pripustila, že pre starších učiteľov nemusí byť takýto spôsob výučby lákavý a môže spôsobovať menšie problémy. "Ale poznám aj takých, ktorí sa do toho s vervou pustili. Očakávam však, že najmä mladšia veková kategória je naklonená práci s digitálnou učebnicou už aj kvôli tomu, že v reformných ročníkoch máme rok čo rok problémy s učebnicami," podotkla s tým, že tak ide o vynikajúcu alternatívu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies