Huslistka Andrea Šestáková pôsobí v Španielsku

NETKY.SK • 19 Február 2016, 13:32 • 2 min
Huslistka Andrea Šestáková pôsobí v Španielsku

BRATISLAVA - Huslistka Andrea Šestáková sa narodila v Michalovciach 20. februára 1951. V sobotu sa dožije 65 rokov.

slovakia

left justify in out

Absolvovala Ľudovú školu umenia v rodnom meste, kde ju pri hre na husliach a klavíri viedla jej matka. Štúdium na Konzervatóriu v Bratislave ukončila v roku 1970. Jej kroky smerovali do sovietskej Moskvy (dnes Rusko), kde získala štipendium na Konzervatóriu P. I. Čajkovského. V Moskve sa pripravovala aj na pedagogickú dráhu. V roku 1975 absolvovala majstrovský kurz v nemeckom Weimare a v roku 1979 sa zúčastnila na interpretačnom kurze v Poľsku. Súčasne pôsobila v Bratislavskom kvartete ako primárius (prvý hudobník). Bola sólistkou viacerých hudobných telies (Štátny komorný orchester, Slovenský komorný orchester, Slovenská filharmónia). V rokoch 1989-1990 pôsobila v zahraničí ako sólistka tureckého štátneho orchestra. Koncertnou majsterkou španielskeho telesa Orquesta Filarmónica de Malaga sa stala v roku 1991. V španielskej Malage založila Klavírne trio mesta Malaga (1991), noneto Musica viva (1999) ako aj komorný orchester, ktorý tvoria členovia filharmónie (1992). V tomto orchestri popri sólistických vystúpeniach pôsobí aj vo funkcii umeleckej vedúcej a koncertnej majsterky.

 

Ešte v čase pôsobenia na Slovensku dokázala spojiť koncertnú aktivitu s pedagogickou prácou. V rokoch 1978–1983 pôsobila na Konzervatóriu v Bratislave, potom (do roku 1990) ako docentka na bratislavskej Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Ani odchodom do Španielska jej pedagogické aktivity neustali. V tamojších podmienkach taktiež vyučuje hru na husliach, pričom viackrát viedla interpretačné kurzy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies