Hudobná tvorba dvoch generácií rodiny Straussovcov zaznie na koncerte Straussovci známi neznámi

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 17:30 • 2 min
Hudobná tvorba dvoch generácií rodiny Straussovcov zaznie na koncerte Straussovci známi neznámi

Hudobná tvorba dvoch generácií rodiny Straussovcov zaznie na koncerte Straussovci známi neznámi. Podujatie sa uskutoční v nedeľu 23. júla 2023 o 19. hodine v priestoroch Zimnej záhrady Zemplínskeho múzea v Michalovciach, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja.

slovakia

left justify in out

Straussovci boli kultúrnym fenoménom Viedne ako poprednej európskej metropoly. Ovplyvnili celý stredoeurópsky priestor a stali sa stelesnením epochy "dlhého" 19. storočia. Zakladateľom dynastie bol Johann Strauss st. (1804-1849), na koncerte zaznie jeho slávny Radetzkého pochod, v ktorého diele sa postupne začal kryštalizovať špecifický štýl viedenskej hudby. Ten dotvoril vo svojom diele jeho syn Johann Strauss ml. (1825-1899), najslávnejší predstaviteľ rodu. Na koncerte odznejú jeho slávne valčíky Na krásnom modrom Dunaji, op. 314, Poviedky z viedenského lesa, op. 325, ale aj menej známy valčík Víno, ženy, spev, op. 433. Poslucháči si vypočujú i jeho schnell - polky Leichtes Blut, op. 319 a Unter Donner und Blizt, Op. 324.

 

Zaujímavosťou je Pizzicato-Polka (francúzska polka), ktorú napísal Johann spolu s bratom Josefom. Josef Strauss (1827-1870) vyštudoval viedenské Polytechnikum a stal sa inžinierom. Nadanie ho ale predsa len priviedlo do "rodinného podniku" a stal sa autorom množstva tancov. Z jeho tvorby na koncerte zaznejú Jokey - Polka, op. 278 a mazúrka Frauenherz, op. 166.

 

Posledným z bratov bol Eduard Strauss (1835-1916), dlhoročný riaditeľ cisárskych dvorných bálov. Na koncerte zaznie jeho najpopulárnejšia skladba polka Bahn Frei!, op. 45, ale aj menej známa štvorylka Helenen - Quadrille, op. 14, ktorá motivicky čerpá z Offenbachovej operety Krásna Helena.

"V rámci kultúrneho leta 2023 Zemplínske múzeum už štvrtý rok prináša verejnosti dávku vážnej hudby. Aj tento rok si hudobnú tvorbu návštevníci vypočujú v podaní miestnych rodákov Miroslava Starjaka - hisle a Branka Ladiča - klavír," povedala riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňáková. Podujatie je určené širokej verejnosti. Vstupné je pre dospelých 5 eur, pre deti a dôchodcov 3 eurá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Zemplínske múzeum Michalovce, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies