Hudec: Plynovod Eastring môže mať pre Slovensko významné ekonomické výhody

NETKY.SK • 11 December 2014, 15:42 • 2 min
Hudec: Plynovod Eastring môže mať pre Slovensko významné ekonomické výhody

BRATISLAVA - Plynárenská mapa Európy sa mení. Rusko nečakane zrušilo podporu projektu plynovod South Stream, ktorý mal obísť Ukrajinu a zásobovať juhovýchod Európy. Pokiaľ to naozaj Moskva myslí vážne, môže to znamenať odklon od stratégie väčšej angažovanosti na trhu Európskej únie. Povedal v diskusii na TABLET TV Michal Hudec zo spoločnosti Energy analytics.

slovakia

left justify in out

"V únii sa formuje jednotný trh, kde bude zahrnutá aj Ukrajina. Rusko sa tento vývoj snažilo ovplyvňovať vo svoj prospech. Tento tlak by mohol byť v budúcnosti nižší," dodal Hudec.
     

Alternatívou pre zásobovanie plynom juhovýchodnej Európy môže byť projekt nového plynovodu Eastring, s ktorým prišla spoločnosť Eustream, kde má majetkovú účasť štát. Nové potrubie s dĺžkou 570 kilometrov by spájalo Slovensko s Rumunskom a bude mať kapacitu 20 miliárd kubických metrov plynu ročne. "Pre každý infraštrukturálny projekt je dôležitá ekonomická návratnosť. South Stream bol jeden z najdrahších plynovodov. Eastring by bol neporovnateľne lacnejší," konštatoval Hudec. 
     

Náklady na jeho výstavbu sa odhadujú na 750 miliónov eur a prepojí už existujúcu sieť potrubí spoločnosti Eustream s málo využívaným ukrajinským plynovodom Sojuz, ktorý vedie do Rumunska. Projekt zahŕňa aj vybudovanie novej vetvy plynovodu naprieč Rumunskom, ktorá sa napojí na hlavný balkánsky plynovod zásobujúci celý región.
     

Podľa Hudeca by mal tento projekt zásadný význam pre Slovensko. "Slovensko zostane naďalej významnou tranzitnou krajinou pre plyn v rámci EÚ. Má to aj ekonomický rozmer, lebo umožní do budúcnosti dlhodobejšie využívať infraštruktúru, ktorá už existuje. V Eustreame má majetkovú účasť štát a do budúcnosti je to záruka dividend a príjmov do štátneho rozpočtu," zdôraznil Hudec s tým, že tento projekt je dobrou vizitkou aj pre spoločnosť Eustream. "Začína sa štylizovať do pozície stredoeurópskeho hráča na trhu s plynom. Plynárenská mapa sa mení a Eustream sa na to snaží reagovať," uzavrel Hudec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies