Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
24. feb. 2021Matej
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
09.09.2018 11:10 Relax
Hubárska sezóna je v plnom prúde: Jeden človek už na otravu zomrel
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
09.09.2018 11:10 Relax

Hubárska sezóna je v plnom prúde: Jeden človek už na otravu zomrel



BRATISLAVA - Počas tohto roka riešili odborníci 53 prípadov otráv hubami, z toho jednu smrteľnú.


Po požití muchotrávky zelenej zomrela jedna osoba. August a september predstavuje pre lekárov obdobie, kedy sa stretávajú s otravami z húb najčastejšie. Pre TASR to uviedla vedúca Národného toxikologického informačného centra (NTIC) Silvia Plačková.

 

Napriek tomu, že sú chutné, jedlá z húb sú ťažšie stráviteľné, preto ich odborníci neodporúčajú jesť vo veľkom množstve, a tiež nie vo večerných hodinách. Medzi najnebezpečnejšie huby, ktoré rastú na Slovensku, patria podľa NTIC muchotrávka zelená alebo jej biela forma -  muchotrávka biela a muchotrávka končistá, ďalej pavučinovec plyšový, ušiak obyčajný, vláknica Patouillardova a muchotrávka tigrovaná.

 

"Muchotrávku zelenú alebo jej bielu formu -  muchotrávku bielu a končistú si najčastejšie hubári zamieňajú s bedľami, šampiňónmi a zelenými plávkami. Muchotrávka zelená obsahuje toxín amanitín, ktorý závažne poškodzuje pečeň," priblížila Plačková. Huba je podľa jej slov zákerná v tom, že príznaky otravy nastupujú pomerne neskoro - po šiestich, 12 alebo 24 hodinách.

 

Ako vysvetlila vedúca NTIC, najčastejšie sa príznaky prejavujú kolikovitými bolesťami brucha, vracaním a vodnatými hnačkami. "Táto fáza tráviacich ťažkostí môže trvať dva až tri dni. Po nej môže nasledovať takzvané štádium zdanlivého uzdravovania, keď sa človek cíti lepšie. Práve vtedy sa ľudia rozhodnú, že nepôjdu k lekárovi. Ale táto fáza je len dočasná a po nej nastupuje ďalšia, kedy už dochádza k poškodeniu pečene, žltačke, zlyhávaniu pečene a obličiek. Pri neliečenej otrave alebo neskoro začatej liečbe nastáva smrť," varuje odborníčka.

 

Ak niekto jedol huby a prejavia sa u neho príznaky otravy, podľa Plačkovej by nemal situáciu podceňovať a mal by čím skôr vyhľadať lekára. Povery, ako napríklad tá, že strieborná lyžička sčernie v styku s jedovatou hubou, alebo tá, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky, podľa Plačkovej neobstoja. "Na rozlíšenie jedovatých húb od jedlých neexistuje pravidlo. Jediným spoľahlivým prostriedkom je naučiť sa rozpoznávať jedlé a jedovaté druhy a nadobudnúť istotu v poznávaní znakov, ktorými sa odlišujú," vysvetlila.

 

Odborníčka tiež radí, že pokiaľ huby zberateľ nepozná, zbierať by mal len huby hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napr. dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby. Hríbovité huby nie sú smrteľne jedovaté. Smrteľne jedovaté huby - muchotrávka zelená, muchotrávka biela a končistá patria medzi lupenaté huby, majú na spodnej časti klobúka biele lupene.

 

 

 



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: TASR

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok