Hrozí vo futbale koniec finančného fair play?

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 15:36 • 2 min
Hrozí vo futbale koniec finančného fair play?

BRUSEL - Belgický agent Daniel Striani napadol legálnosť systému finančného fair play a svojou iniciatívou môže pochovať snahu Európskej futbalovej únie (UEFA) dostať pod kontrolu bezbrehé zadlžovanie klubov "starého kontinentu".

slovakia

left justify in out

Na Európsku komisiu sa obrátil prostredníctvom právnika Jeana-Louisa Duponta, ktorý v roku 1995 prípadom Bosman dosiahol zrušenie limitu v počte cudzincov v kluboch európskych ligových súťaží a umožnil hráčom starším ako 24 rokov odísť po uplynutí zmluvy bez odstupného k inému zamestnávateľovi. Striani tvrdí, že inštitút finančného fair play postihujúce kluby bez finančnej disciplíny budú mať negatívny vplyv na jeho príjem.

"Pravidlo v podstate takisto obmedzuje práva - kluboví majitelia nesmú slobodne disponovať kapitálom, hráč nemá ako pracovná sila voľný pohyb na trhu a agenti sú diskriminovaní pri poskytovaní svojich služieb," uvádza sa vo vyhlásení Strianiho, ktorý pre denník Le Soir vysvetlil svoje pohnútky: "Ciele finančného fair play sú nesporne chvályhodné, ale jeho následky môžu byť katastrofálne. Nechápem, prečo by sa mali obmedzovať platy hráčov, prečo brániť investorom, aby vkladali svoje peniaze do klubu."

UEFA na podnet odpovedala vyhlásením, že systém má podporu Európskej komisie, Európskeho parlamentu, klubov, líg aj hráčskych odborov.

V prípade, že Európska komisia sťažnosť zamietne, môže sa žalujúca strana obrátiť na Európsky súdny dvor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies