Hrozba jadrového konfliktu je po desaťročiach späť, vyhlásil Guterres

NETKY.SK • 8 August 2022, 6:6 • 2 min
Hrozba jadrového konfliktu je po desaťročiach späť, vyhlásil Guterres

TOKIO – Hrozba nukleárneho konfliktu sa po desaťročiach vrátila, uviedol v pondelok generálny tajomník OSN António Guterres. Štáty disponujúce jadrovými zbraňami vyzval, aby sa zaviazali, že ich nepoužijú ako prvé, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Akýkoľvek útok na jadrovú elektráreň by bol „samovražedný“, zdôraznil tiež Guterres v reakcii na správy o novom ostreľovaní ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe. Guterres sa vyjadril na tlačovej konferencii v Tokiu po tom, ako sa v sobotu zúčastnil na spomienkovom podujatí pri príležitosti 77. výročia zhodenia atómovej bomby na japonské mesto Hirošima.

 


Šéf OSN v sobotňajšom prejave varoval, že „ľudstvo sa hrá s nabitou zbraňou“, keď sa vo svete – od Ukrajiny po Blízky východ a Kórejský polostrov – množia krízy s možnosťou vzniku nukleárnej katastrofy, pripomína agentúra AFP. Portugalský politik dôrazne varoval pred hrôzami atómových zbraní aj pred týždňom v New Yorku na konferencii o Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) a svoj postoj zopakoval v pondelok.

 

 

„Sme svedkami radikalizácie v geopolitickej situácii, čím sa riziko nukleárnej vojny znova stáva niečím, na čo nemôžeme úplne zabudnúť,“ povedal Guterres. Po otázke o rozsiahlych vojenských cvičeniach Číny okolo Taiwanu, ktoré Peking spustil po návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosiovej na tomto ostrove, Guterres uviedol, že OSN „dodržiava rezolúciu Valného zhromaždenia o tzv. politike jednej Číny. Všetci si však želáme, aby táto rezolúcia zodpovedala mierovému prostrediu,“ dodal s apelom, aby zdravý rozum a zdržanlivosť umožnili „mimoriadne dôležitú“ deeskaláciu napätia.

 

 

Možno vás zaujme: Najväčšia jadrová elektráreň v Európe je pod paľbou, Moskva a Kyjev sa obviňujú z jadrového terorizmu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona