Horúčavy: Ako zmierniť nepríjemné potenie, keď nepomáhajú ani antiperspiranty?

NETKY.SK • 1 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Horúčavy: Ako zmierniť nepríjemné potenie, keď nepomáhajú ani antiperspiranty?

BRATISLAVA - Bez potenia by sme dlho neprežili. Udržuje nám stabilnú telesnú teplotu a obranné vlastnosti kože, zvlhčuje sa tak a ochladzuje povrch tela. Týmto spôsobom z organizmu odchádzajú látky, ktoré mu škodia, a ktorých sa nemôže zbaviť inak. Občas je ale veľmi nepríjemné. Čo proti poteniu pomáha?

slovakia

left justify in out

Potenie, za ktoré môžu aj vysoké teploty alebo šport, a ktoré je tiež častejšie alebo silnejšie ako obvykle, môže byť známkou početných chorobných stavov. Spôsobené môže byť tiež hormonálnou poruchou (bežné je v menopauze). Niekedy je preto nutné navštíviť praktického lekára alebo endokrinológa, ktorý odhalí príčinu a odporučí nápravu.

 

Ak sa potíte len v noci, môže byť na vine samozrejme vyššia teplota vzduchu v spálni, ale aj choroba! Najmä ak je nočné potenie spojené s chudokrvnosťou a úbytkom na váhe, mali by ste navštíviť lekára. Ten vám v prvej fáze urobí test krvi CRP, ďalej potom röntgen pľúc či utrazvuk brucha.

 

Čo pomáha proti poteniu?

 

Zdravé, teda bežné potenie sa dá vyriešiť jednoducho: dodržiavaním hygienických zásad, ako sú pravidelné sprchovanie, častá výmena oblečenia, výber odevov z prírodných materiálov a používanie deodorantov či antiperspirantov.

 

Deodorant len ​​zamedzuje zápachu, druhý spomínaný prípravok potenie potláča. Odporúča sa tiež vyradiť faktory, ktoré frekvenciu potenia zvyšujú: kofeín, nikotín, veľa koreneného jedla, pokrmy obsahujúce cesnak, rascu, kari či cibuľu, ktorých aromatické silice prechádzajú do kože a z nej potom do okolia.

 

To však stále hovoríme iba o silnejšom vylučovaní potu. Naozaj nadmerné potenie môže človeka pekne potrápiť. Tu už nejde o to, že nám pot občas trochu prepotí oblečenie alebo pošramotí účes. Hyperhidróza, teda nadmerné potenie, vzniká zvýšenou činnosťou potných žliaz.

 

Postihnutí jedinci svoj stav spravidla vnímajú ako veľmi stresujúci. Môže mať vplyv na ich psychiku i spoločenské postavenie. Ich problém sa našťastie dá celkom úspešne riešiť - škála možností je pomerne široká, od liekov až po chirurgický zákrok.

 

Problémom u ľudí, ktorí trpia nadmerným potením, sa môže stať už len podanie ruky, ktorá je mokrá. Ide aj o nemožnosť nosiť čokoľvek sa nám zapáči, určité materiály nielenže potenie podporujú, ale "koláče" potu sú na nich vidieť viac ako na iných.

 

Mrknite do špajze alebo na záhradku, tam je plno prírodných liekov!

 

Čo pomáha?

 

Čaj zo šalvie - sťahuje potné žľazy, nie je ale vhodný pre tehotné a deti.
Sóda a teatree (čajovníkový) olej - zmiešajte sódu s trochou tekutého dezodorantu a pridajte pár kvapiek oleja, zmesou potom potrite miesta, kde sa najviac potíte.
Voda s citrónom - kombinácia výborná ako na vnútorné, tak na vonkajšej používanie. A funguje!
Vodka - nejde o pitie vodky, ale o jej zmiešanie s vodou v pomere 1: 2, tekutinou si potom potierajte podpazušie a uvidíte ten rozdiel.
Jablčný ocot - denne vypite pohár vody s pár lyžičkami octu.
Chmeľ - špeciálne upravený vo forme dezodorantu zabraňuje poteniu aj zápachu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies