Horúčavy a sucho poznačia aj chmeľ, tohtoročná úroda bude oveľa nižšia

NETKY.SK • 17 August 2015, 10:49 • 2 min
Horúčavy a sucho poznačia aj chmeľ, tohtoročná úroda bude oveľa nižšia

BRATISLAVA - Štyria pestovatelia chmeľu, ktorí ho v trenčianskom regióne pestujú na ploche 138 hektárov (ha), potvrdzujú, že jeho tohtoročná úroda bude pre dlhotrvajúce extrémne sucho a vysoké teploty oveľa nižšia.

slovakia

left justify in out

Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Na Slovensku sa podľa nej pestujú dve odrody, a to klasický Žatecký červenák a Premiant. "Žatecký červenák sa pestuje na ploche 114 ha. Vlani jeho úroda dosiahla 150 ton, tohto roku sa očakáva úroda pod 100 ton. Odroda Premiant sa pestuje na ploche 24 ha, vlani sa jej urodilo 24 ton. V tomto roku očakávajú pestovatelia nižšiu úrodu, pod 20 ton," doplnila.

 

Štandardne by podľa Holéciovej mali pestovatelia zberať chmeľ okolo 15. augusta. "V tomto roku to nebude pravda. Napríklad v Poľnohospodárskom družstve Čachtice odhadujú, že klasický chmeľ začnú oberať okolo 20. augusta, ak nie aj neskôr. Pestovatelia však už neočakávajú, že by sa aj pre zrážky a momentálne ochladenie chmeľ z nedostatku vlahy a teplotného šoku výrazne spamätal," dodala hovorkyňa SPPK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies