Hollande: Francúzska ekonomika v roku 2014 zrýchli viac

NETKY.SK • 30 August 2013, 16:27 • 2 min
Hollande: Francúzska ekonomika v roku 2014 zrýchli viac

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande je presvedčený, že ekonomika krajiny na budúci rok zrýchli viac, ako vláda uvádza v oficiálnej prognóze. Vyhlásil to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Le Monde, v ktorom zároveň odmietol kritiku svojich hospodárskych reforiem. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa Hollanda séria reforiem, ktoré uskutočnila jeho vláda po nástupe k moci pred 15 mesiacmi, už začína prinášať prvé výsledky. A ich pozitívny vplyv na ekonomiku v budúcnosti ešte zosilnie.

"Stavím sa, že budeme schopní aspoň mierne zvýšiť odhad rastu ekonomiky v roku 2014," povedal novinám. Nespresnil však, aký je nový cieľ jeho kabinetu. Vláda zatiaľ vo svojej oficiálnej prognóze počíta s expanziou druhej najväčšej ekonomiky eurozóny v roku 2014 o 1,2 %.

Francúzska centrálna banka však začiatkom tohto mesiaca naopak schladila nádeje na rýchle zotavenie ekonomiky, keď predpovedala, že v tomto 3. štvrťroku sa jej výkon zvýši medzikvartálne len o 0,1 %. Rast hospodárstva totiž podľa banky brzdí slabý domáci dopyt.

Hollande sa snaží naštartovať ekonomiku s pomocou daňových kreditov pre firmy, ktoré majú zároveň zastaviť stúpajúcu nezamestnanosť. Ale jeho snahy komplikujú pravidlá o rozpočtovej disciplíne v eurozóne. Francúzsko preto musí zavádzať úsporné opatrenia, aby znížilo schodok v rozpočte. Prezident pripustil, že rast firemných daní podnikateľov frustruje. Domnieva sa pritom, že nastal čas zmierniť tempo ich zvyšovania, a to už na budúci rok, teda skôr, ako vláda pôvodne očakávala.

Minister financií Pierre Moscovici sa tiež snažil uchlácholiť podnikateľov a vyhlásil, že kabinet v návrhu rozpočtu na budúci rok počíta už s miernejším zvýšením daní. Francúzska vláda tento týždeň predstavila aj návrh reformy dôchodkového systému, na základe ktorého sa predĺži obdobie platenia odvodov na 43 rokov a tiež výška príspevkov, a to tak v prípade zamestnancov, ako aj zamestnávateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies