Holandsko hlási dvoch nezvestných polárnikov na severe Kanady

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 06:58 • 2 min
Holandsko hlási dvoch nezvestných polárnikov na severe Kanady

BRUSEL/AMSTERDAM - Dvaja holandskí polárnici sú od stredy nezvestní na severe Kanady. Bádatelia mali namierené k severnému pólu. Sú obavy, že sa utopili v mori po nečakanom prelomení ľadu, uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

slovakia

left justify in out

Holandské úrady potvrdili, že záchranné operácie sú v plnom prúde, avšak holandské Koordinačné centrum pre výpravy vyjadrilo obavy, že obaja muži sa utopili.

 

Skúsení polárnici Marc Cornelissen a Philip de Roo vyslali v stredu (29.4) SOS signál a krátko na to bol do oblasti vyslaný vrtuľník. Pilot vrtuľníka však oznámil, že na ľade videl iba jedného zo psov nezvestných bádateľov, ale žiadne stopy po nich samotných.

 

Koordinačné centrum upozornilo, že v oblasti, kde sa muži stratili, je teplo a ľad sa roztápa. Pravdepodobný scenár je taký, že pod jedným z bádateľov sa prepadol ľad. Stopy na mieste činu naznačujú, že ten druhý odtiahol sane od miesta prepadu a vyslal signál SOS. Stopy saní pokračujú a končia sa pri ďalšom prielome v ľade.

 

Holandské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že ešte nemôže potvrdiť, že muži zmizli bez stopy.

Cornelissen je zakladateľom organizácie Cold Facts, ktorá sa zaoberá vedeckým výskumom na oboch póloch Zeme. Zameriava sa na odoberanie vzoriek ľadu a snehu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies