Holandskí nacionalisti uvažujú o návrate guldenu

NETKY.SK • 12 November 2011, 05:03 • 2 min
Holandskí nacionalisti uvažujú o návrate guldenu

Holandskí nacionalisti uvažujú o návrate guldenu

slovakia

left justify in out

img

Protiislamsky zameraná holandská Strana slobody (PVV), bez ktorej podpory by menšinový kabinet premiéra Marka Rutteho nemohol vládnuť, rozšírila už svoju politickú agendu aj do výsostne ekonomických vôd, keď začala uvažovať nad scenárom opustenia eurozóny a návratu bývalej národnej meny guldenu. Informovalo o tom dnešné vydanie denníka Telegraaf.
Nacionalisticky orientovaná Strana slobody sa rozhodla, že zaplatí "medzinárodne uznávanému úradu" za štúdiu, aký dopad by malo znovuprijatie guldenu pre národnú ekonomiku.
"Ak bude výsledok tejto štúdie pozitívny, naša strana bude tlačiť na vykonanie referenda o odchode z menovej únie," uviedol pre denník Telegraaf líder PVV Geert Wilders. 
Vo svojom stanovisku dodal, že vláda straší občanov, že opustenie eurozóny by malo okamžité negatívne účinky a znamenalo by doslova "odísť a zhasnúť," avšak podľa jeho názoru treba zistiť, aký dopad by malo vrátenie sa k pôvodnej národnej mene z dlhodobého hľadiska.
Wilders poprel, že cieľom tejto iniciatívy je vyvinúť ešte väčší tlak na vládnu koalíciu, ktorá v súvislosti s krízou v eurozóne bude musieť značne okresať výdavky v budúcoročnom rozpočte. Doteraz mala PVV povesť poslušného člena vládnej koalície, ktorá za presadenie tvrdších protiimigračných zákonov ochotne hlasovala za ekonomické opatrenia kabinetu Marka Rutteho.
Podľa prieskumov holandskej agentúry na výskum verejnej mienky Maurice de Hond zo začiatku tohto týždňa okolo 58 percent Holanďanov si po desiatich rokoch želá navrátenie bývalej meny guldenu. Holandsko prijalo euro v roku 2001.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies