Holandská strana práce odíde po volebnom debakli do opozície

NETKY.SK • 19 Marec 2017, 14:23 • 2 min
Holandská strana práce odíde po volebnom debakli do opozície

UTRECHT - Strana práce (PvdA) nebude po dramatickej prehre v stredajších parlamentných voľbách v Holandsku znova súčasťou koaličnej vlády a zostane v opozícii. Oznámila to v sobotu večer po skončení stretnutia svojich členov v meste Utrecht, na ktorom zároveň vyjadrila podporu lídrovi PvdA Lodewijkovi Asscherovi.

slovakia

left justify in out

Svojej funkcie sa však vzdal predseda PvdA Hans Spekman, ktorému bola pripisovaná hlavná zodpovednosť za volebný debakel.

Strana práce prišla v tohtoročných voľbách v 150-člennej dolnej komore parlamentu o 29 mandátov: namiesto 38 poslancov ju zastupuje len deväť. Vo vláde bola koaličným partnerom Ľudovej strany za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho.

VVD síce prišla oproti roku 2012 o osem kresiel - namiesto 41 ich má len 33 -, voľby však vyhrala a na druhé miesto odsunula Stranu za slobodu (PVV) populistu Geerta Wildersa, ktorá má 20 poslancov.

Rutte môže stáť na čele tretej koaličnej vlády od roku 2010, potrebuje však získať ďalších troch partnerov. Očakáva sa, že Rutte osloví Kresťanskodemokratickú výzvu (CDA) a centristov zo strany D66. S PVV Rutte spolupracovať odmietol.






 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies