Hokejista Alexander Ovečkin sa stal držiteľom Hartovej trofeje

NETKY.SK • 16 Jún 2013, 11:05 • 2 min
Hokejista Alexander Ovečkin sa stal držiteľom Hartovej trofeje

NEW YORK - Hokejista Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin sa stal držiteľom Hartovej trofeje určenej pre najužitočnejšieho hráča sezóny v zámorskej NHL (MVP). V súboji o najprestížnejšie individuálne ocenenie sa dostal v hlasovaní 179 členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov 50-krát na prvé miesto a nazbieral 1090 bodov, o 32 viac ako druhý Sidney Crosby z Pittsburghu. Kapitán Penguins bol prvý v 46-tich prípadoch, na tretej priečke sa umiestnil John Tavares z New Yorku Islanders.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťsedemročný Ovečkin mal v skrátenom ročníku slabší vstup, no v druhej polovici sa rozbehol a v záverečných 23 zápasoch dal 24 gólov. Celkovo ich súperom nasúkal 32 a stal sa najlepším strelcom základnej časti. Hart Memorial Trophy získal ruský kanonier tretíkrát v kariére, keď predtým triumfoval v rokoch 2008 a 2009. Z pomyselného trónu zosadil krajana Jevgenija Malkina (Pittsburgh Penguins), ktorý ju vyhral pred rokom. Z ruských hokejistov sa zo zisku tejto trofeje radoval už len Sergej Fiodorov (1994).

"Chcel by som sa poďakovať mojim spoluhráčom, lekárom a členom realizačného tímu, ktorí odviedli skvelú prácu. Najmä však trénerom, ktorí ma presunuli na pravé krídlo, čo bolo pre mňa sprvoti trochu náročnejšie, no ako každý vie, rád prijímam podobné výzvy," uviedol pre nhl.com Ovečkin, ktorý dokázal doviesť Capitals do play off, kde však tím z hlavného mesta USA nestačil v 1. kole na NY Rangers. Rýchlonohý krídelník mal v základnej časti na konte aj najviac presilovkových gólov spomedzi všetkých hráčov (16), najviac striel (220), v celkovej produktivite skončil tretí s 56 bodmi. Ovečkin sa stal len jedným z 10 hráčov v profiligovej histórii, ktorí vyhrali Hart Trophy viac ako dvakrát. Tridsaťdvabodový rozdiel medzi prvými dvomi hráčmi v hlasovaní o MVP bol najtesnejším od roku 2002, keď Jose Theodore z Montrealu a Jarome Iginla z Calgary získali navlas rovnaký počet hlasov (Theodore vyhral vďaka väčšiemu počtu prvých miest). "Nie som nahnevaný, že som cenu nevyhral," povedal Crosby, ktorý dlhú dobu suverénne viedol kanadské bodovanie súťaže, no potom pre zranenie čeľuste vynechal záverečnú štvrtinu základnej časti a prišiel o Art Ross Trophy. Nakoniec získal rovnaký počet bodov ako Ovečkin - 56. "Stačí mi, že som bol v mixe tých najlepších. Alex mal vynikajúcu druhú časť sezóny, kým ja som ju nedohral pre zranenie. Tak sa to niekedy odráža v hlasovaní." V nabitom programe výlukou skráteného ročníka sa tentoraz nekonal tradičný slávnostný galavečer spojený s vyhlasovaním víťazov jednotlivých kategórií, vedenie profiligy sa rozhodlo rozdeliť odovzdávanie trofejí do dvoch televíznych relácií vložených medzi úvodné dva zápasy finále Stanley Cupu. Mená prvých ôsmich držiteľov trofejí oznámilo už v piatok večer, o deň neskôr zverejnilo majiteľov najprestížnejších ocenení. Kanadský idol Crosby sa musel uspokojiť s Cenou Teda Lidsaya pre najlepšieho hráča podľa hráčskej asociácie NHLPA, v ktorej triumfoval pred Ovečkinom a najproduktívnejším hráčom sezóny Martinom St. Louisom z Tampy Bay. "Je milé, že ma takto ocenili chalani, proti ktorým noc čo noc nastupujem. Je to pre mňa česť, že ma takto rešpektujú. Beriem to ako kompliment, znamená to pre mňa veľmi veľa," vyjadril sa center "tučniakov".

Za najlepšieho brankára ročníka zvolili Sergeja Bobrovského z Columbusu, ktorý udržal priemer obdržaných gólov na magickej dvojgólovej hranici a s úspešnosťou 93,17 percenta mu patrila druhá priečka v celej súťaži. Rus získal svoju premiérovú Vezinovu trofej, hoci jeho Blue Jackets sa nedokázali prebojovať do play off. "Keď ma vymenili z Philadelphie do Columbusu, vôbec ma nezaujímalo, čo o mne ľudia hovoria. Snažil som sa čo najlepšie skoncentrovať na svoju prvú sezónu v novom tíme a rozmýšľal som, ako mu čo najlepšie pomôcť. Bez debaty, stále ma čaká kopec práce, stále sa mám v čom zlepšovať," vyjadril sa Bobrovskij, ktorý v hlasovaní zatienil švédskeho obhajcu trofeje Henrika Lundqvista z NY Rangers i Fína Anttiho Niemiho zo San Jose. Držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny sa prvýkrát v kariére stal P.K. Subban z Montrealu. Dvadsaťtriročný Kanaďan bol zároveň najproduktívnejším zadákom sezóny, v 45 zápasoch nazbieral 38 bodov za 11 gólov a 27 asistencií. Subban dostal v hlasovaní prednosť pred Krisom Letangom z Pittsburghu a Ryanom Suterom z Minnesoty. "Všetci traja sa vyznačujeme odlišným štýlom hry. Kris aj Ryan by si cenu taktiež zaslúžili a rovnako by sme mohli vymenovať mnohých ďalších obrancov, ktorí mohli na ňu kandidovať. Veľká zásluha za jej zisk patrí mojim spoluhráčom," vyznal sa hokejista tmavej farby pleti. Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika sezóny získal Jonathan Huberdeau, útočník Floridy Panthers odohral v základnej časti všetkých 48 zápasov a zaznamenal v nich 31 bodov (14+17), rovnako ako najlepší strelec medzi nováčikmi Naiľ Jakupov (Edmonton). Neúspešnými finalistami Calder Trophy boli Brandon Saad (Chicago) a Brendan Gallagher (Montreal). "Prekvapilo ma to, nečakal som, že vybojujem túto cenu. Gallagher a Saad majú za sebou fantastický ročník, v ktorom sa objavilo plno talentovaných nováčikov. Som šťastný, že som trofej vyhral," vyhlásil Huberdeau.

Prehľad víťazov individuálnych cien NHL:


Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč - MVP): Alexander Ovečkin (Washington) - neúspešní finalisti: Sidney Crosby (Pittsburgh), John Tavares (NY Islanders)

Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa členov NHLPA): Sidney Crosby (Pittsburgh) - Alexander Ovečkin (Washington), Martin St. Louis (Tampa Bay)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Sergej Bobrovskij (Columbus) - Henrik Lundqvist (NY Rangers), Antti Niemi (San Jose)

James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca): P.K. Subban (Montreal) - Kris Letang (Pittsburgh), Ryan Suter (Minnesota)

Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Jonathan Huberdeau (Florida) - Brendan Gallagher (Montreal), Brandon Saad (Chicago)

Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Jonathan Toews (Chicago) - Patrice Bergeron (Boston), Pavel Dacjuk (Detroit)

Jack Adams Award (najlepší tréner): Paul MacLean (Ottawa) - Bruce Boudreau (Anaheim), Joel Quenneville (Chicago)

Lady Byng Memorial Trophy (hokejový džentlmen): Martin St. Louis (Tampa Bay) - Patrick Kane (Chicago), Matt Moulson (New York Islanders)

Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Josh Harding (Minnesota) - Sidney Crosby (Pittsburgh), Adam McQuaid (Boston)

Mark Messier Leadership Award (pre najvýraznejšiu vodcovskú osobnosť): Daniel Alfredsson (Ottawa) - Dustin Brown (Los Angeles), Jonathan Toews (Chicago)

Generálny manažér roka: Ray Shero (Pittsburgh) - Marc Bergevin (Montreal), Bob Murray (Anaheim)

NHL Foundation Player Award (za charitatívnu činnosť): Henrik Zetterberg (Detroit)

King Clancy Memorial Trophy (za humanitu): Patrice Bergeron (Boston)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies