Izrael a Turecko plne obnovia diplomatické styky

NETKY.SK • 17 August 2022, 14:05 • 2 min
Izrael a Turecko plne obnovia diplomatické styky

TEL AVIV/ANKARA – Izrael plne obnoví diplomatické styky s Tureckom. V stredu to oznámil úrad izraelského premiéra Jaira Lapida. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

„Bolo rozhodnuté o opätovnom povýšení úrovne vzťahov medzi oboma krajinami na úroveň plných diplomatických stykov a návrate veľvyslancov i generálnych konzulov,“ uvádza sa vo vyhlásení Lapidovho úradu.

 

Tento krok pomôže k „prehĺbeniu vzťahov oboch národov, rozšíreniu hospodárskych, obchodných i kultúrnych vzťahov a posilneniu stability v regióne,“ píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala aj agentúra Reuters.

 

Turecko v roku 2018 stiahlo svojho veľvyslanca z Izraela. Stalo sa tak krátko po tom, čo americký prezident Donald Trump rozhodol o uznaní Jeruzalema za hlavné mesto Izraela a presunutí ambasády USA z Tel Avivu. Izrael taktiež stiahol svojho veľvyslanca z Ankary. Odvtedy nemali tieto dva štáty vzájomné zastúpenie na úrovni veľvyslancov.

 

Možno vás zaujme: O hegemónii Západu a cieľoch Ruska. Putin vystúpil na bezpečnostnej konferencii



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona